VS draagt kosten

De oorlog om Kosovo kost de NAVO ongeveer 64 miljoen dollar (128 miljoen gulden) per dag maar die kosten hebben totnutoe volgens analisten in de Europa nog niet gezorgd voor begrotingsproblemen.

De nu al vier weken durende bombardementen hebben al wel geleid tot een dalende koers van de euro. Bij de introductie stond de euro op 1,17 dollar, gisteren was de koers gedaald tot 1,0570.

Naar het oordeel van deskundigen is het niet waarschijnlijk dat de kosten van de oorlogvoering en de humanitaire hulp op zichzelf zullen leiden tot grotere tekorten en verdere ondermijning van de Europese munt. ,,Ik geloof niet dat de oorlog een macro-economisch effect zal hebben'', meent Digby Waller, defensie-econoom van het Londense Institute for Strategic Studies. Waller denkt dat de kosten kunnen worden opgevangen in de huidige begrotingen.

Professor Paul Rogers van de Britse Bradford Universiteit schat de kosten van de oorlog op 64 miljoen dollar per dag. Dat kan snel oplopen door de voorgenomen uitbreiding van het oorlogsmateriaal.

De meeste kosten worden gedragen door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. Slechts tien procent wordt betaald door andere NAVO-landen, waarbij de grootste bijdragen komen van Duitsland en Nederland. (Reuters)