UNHCR: Afrika om Kosovo vergeten

Voor de opvang van Afrika's acht miljoen vluchtelingen is dringend meer geld nodig, terwijl de belangrijkste donoren – de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan – sinds de exodus uit Kosovo begon de geldstromen hebben verlegd naar de Balkan.

Het Hoge Commissariaat voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) waarschuwde gisteren dat het de massale vluchtelingenstromen in Afrika door geldgebrek nauwelijks meer aankan. ,,Afrika heeft de grootste vluchtelingenpopulaties ter wereld en ik moet bekennen dat het probleem ons boven het hoofd groeit'', aldus Albert-Alain Peters, die onlangs is benoemd tot hoofd Afrika van de UNHCR.

Alleen al in de afgelopen acht maanden, waarin een gewapend conflict uitbrak in Congo en de burgeroorlog in Angola in alle hevigheid werd hervat, zijn meer dan een miljoen mensen van huis en haard verdreven, van wie er honderdduizenden hun toevlucht hebben gezocht in buurlanden. Andere grote concentraties vluchtelingen bevinden zich in Soedan, waar al 16 jaar een burgeroorlog woedt, in de Hoorn van Afrika, waar Eritrea en Ethiopië een grensoorlog uitvechten, en de buurlanden van Sierra Leone.

Bij de acht miljoen Afrikaanse vluchtelingen – een schatting van de UNHCR – zijn de zogenoemde internally displaced persons niet meegeteld. De meeste van de 1,2 miljoen ontheemde Angolezen verblijven binnen de landsgrenzen en gelden niet officieel als vluchtelingen, maar duizenden hebben de wijk genomen naar Zambia, waar zich al 190.000 Congolezen ophouden in overvolle kampen.

Het budget van de UNHCR is vorig jaar ingekrompen van 1,2 miljard naar 800 miljoen dollar, waarvan een kwart naar Afrika gaat. Bronnen dicht bij de organisatie zeggen dat er ten minste 600 miljoen dollar extra nodig zijn. ,,We worstelen met een tekort aan alles'', zei Peters. ,,Er komt geen geld meer binnen als het om Afrika gaat en we moeten er eindeloos om bedelen. Kosovo krijgt nu dag en nacht aandacht, waardoor 's werelds grootste vluchtelingencrisis vergeten dreigt te raken.''