TURKS ENSEMBLE

Dat muziek zich niet stoort aan lands- en taalgrenzen – tot verdriet van enge nationalisten – bewijst ten overvloede Sultan's Secret Door van het Istanbul Oriental Ensemble. De vorige cd van dit gezelschap, Gypsy Rum, kreeg in Duitsland en Frankrijk chique onderscheidingen en dat verbaast geenszins want dit ensemble onder leiding van darboeka-speler Burhan Öcal speelt duivels goede smeltkroesmuziek.

Wie er `Spaans' of zelfs `Iers' in hoort heeft geen slechtere oren dan wie het houdt op `Grieks' en `Roemeens'. Maar het komt dus uit Istanbul, de stad die zich graag de `Poort van de Orient' noemt. `Turks met een tic' lijkt een passende naam voor deze cocktail van mooie melodieën, ophitsende ritmes en krachtige solopassages.

Er wordt hartstochtelijk geïmproviseerd, onder andere op klarinet en kanun, een van de varianten van het zogenaamde `hakkebord', een met hamertjes bespeeld blad met snaren. De andere instrumenten in deze door zigeuners gespeelde muziek, die ook klezmerfans aan zal spreken, zijn viool, hobo en Arabische luit.

Wie dit ijzersterke pleidooi tegen etnische zuiverheid vanaf de publieke tribune of de dansvloer mee wil maken kan daarvoor zaterdag en zondag terecht in RASA in Utrecht en daarna tot 1 mei in Zaandam, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Istanbul Oriental Ensemble: Sultan's Secret Door (Network 25.830). Distr. Choice Music.

    • Frans van Leeuwen