Spanje treurt om vertrek van Jesulín

Spanje treurt. Althans, dat deel dat houdt van een goed stierengevecht. Jesulín de Ubrique, de meestbesproken torero op het Iberische schiereiland, maakte gisteren op een persconferentie bekend dat hij ermee ophoudt.

,,Het doet pijn, maar ik ben de kick van het stierenvechten kwijtgeraakt'', zei Jesulín (25), die op 13-jarige leeftijd tegenover zijn eerste stier stond. De torero gaf toe dat hij de laatste paar jaar de kantjes er vanaf heeft gelopen. Afgelopen zondag leverde Jesulín zijn, naar nu blijkt, laatste gevecht in de befaamde arena van Sevilla, La Maestranza. Ongeïnspireerd, erkende hij zelf. ,,Ik voelde me niet op m'n gemak en onzeker. Ik heb rust nodig.'' Bovendien verwacht de verloofde van Jesulín een kind. ,,Dat zet je wel aan het denken,'' aldus de torero. ,,Het is het belangrijkste in mijn leven geworden.''

Jesulín heeft het record van het grootste aantal stierengevechten per jaar op zijn naam staan. In 1993 brak hij het oude jaarrecord (van 121 gevechten) door 153 keer de arena te betreden. Het jaar daarop stond hij zelfs 161 keer tegenover een stier. Gevechten van Jesulín eindigen doorgaans met de dood van de stier.

Vooral bij het vrouwelijke deel van de Spaanse natie is Jesulín immens populair. In 1994 en 1995 hield hij twee speciale gevechten – uitsluitend toegankelijk voor vrouwen – die beroemd werden door de vele slipjes en bh's die Jesulín kreeg toegeworpen, in plaats van de traditionele hoeden en bloemen.

Bij de serieuze liefhebbers van corrida's, die wars zijn van spectaculaire showelementen, staat Jesulín minder hoog in aanzien. Maar zelfs zij erkennen zijn talent. Voor de fans gloort er nog hoop. Hij overweegt ,,ooit'' terug te komen maar pas wanneer hij, zoals hij zelf zegt, la ilusión del triunfo heeft hervonden.