Shell en KPN uitblinkers op Damrak

Koninklijke Olie was vanochtend zo'n beetje het enige beursfonds op het Damrak dat de stemming een positieve draai kon geven. De beurszwaargewicht profiteerde van een positief rapport van een Amerikaans effectenhuis over de oliesector. Koninklijke Olie steeg met 30 eurocent tot 51,95 euro. De afgelopen weken zat het oliefonds in de hoek gezeten waar de klappen vielen. Door de extreem lage olieprijs noteerde Shell in februari minder dan 40 euro.

De grootste ster vanochtend was echter KPN. Het telecomconcern kreeg vanochtend van de toezichthouder Opta te horen dat het de schaarste op het telecomnet voor 1 juli moet oplossen, omdat anders boetes volgen. Aandeelhouders hadden meer belangstelling voor de fusiegekte onder de Europese telecomreuzen waar mogelijk ook KPN van kan profiteren. Het aandeel steeg met ruim 6 procent tot 43,60 euro.

De stijging van de aandelen Shell en KPN kon niet verhinderen dat de AEX-index vanochtend op verlies stond. Terwijl de meeste buitenlandse effectenbeurzen door de Amerikaanse recordstemming op winst stonden, moest de Amsterdamse graadmeter met 0,75 punten terug tot 560,81 punten. Volgens handelaren in de hoofdstad gaf de stijging van de Dow Jones-index een wat vertekend beeld door de grote invloed van de koerssprong van computerconcern IBM (plus 14 procent).

In Amsterdam kreeg Philips vanochtend een tik. Een dag eerder was het elektronicafonds nog de ster op de effectenbeurs nadat het concern met — volgens beleggers — fraaie kwartaalcijfers was gekomen. Het aandeel Philips steeg gisteren met bijna 5 procent tot 83,40 euro. Vanochtend ging hier 90 eurocent (ruim 1 procent) van af.

KLM, Océ en Hoogovens waren de grootste procentuele dalers. KLM leverde zonder duidelijke aanleiding 75 eurocent in, op 27,25 euro. Kopieermachinefabrikant Océ kwam 65 eurocent lager uit op 26,15 euro, terwijl het staalconcern Hoogovens 85 eurocent inleverde. Het aandeel kwam uit op 26,15 eurocent.

Beter ging het met de TNT Post Groep. Het aandeel steeg met 3,8 procent naar 25,75 euro.