Rondvaart populairste uitje

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten is het populairste uitje in Nederland. Vorig stapten 2,8 miljoen mensen een rondvaarboot in. De Efteling, in 1997 met 3 miljoen bezoekers de absolute topper, moet genoegen nemen met een tweede plaats. Vorig jaar gingen 2,7 miljoen mensen een dagje naar het pretpark. Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT). Het bureau heeft geturfd hoeveel mensen afkwamen op attracties en evenementen. Dierentuinen blijken zeer gewild. In de top-10 staan vijf dierenparken. Het Noorder Dierenpark is de lieveling van de dagtoerist, 1,7 miljoen mensen gingen vorig jaar naar de dierentuin in Emmen. Het NBT heeft ook gekeken naar de populariteit van attracties op onderwerp. In de categorie historische gebouwen scoort de Nieuwe Kerk in Amsterdam (412.670 bezoekers) het best. Het Rijksmuseum in Amsterdam trok 1,2 miljoen bezoekers en is daarmee koploper in de sectie musea. De klompenmakerij Zaanse Schans (275.000 bezoekers) was de meest bezochte ambachtelijke attractie. (ANP)