Rol leger in Oost-Timor

Volgens de Australische militaire inlichtingendienst zijn eenheden van de Indonesische strijdkrachten (ABRI) direct betrokken bij de recente gewelddadigheden van pro-Indonesische milities in Oost-Timor. De inlichtingendienst waarschuwde de Australische regering twee maanden geleden al dat ABRI de gewapende milities in Oost-Timor ,,beschermt en in sommige gevallen met hen samenwerkt''.

Dat heeft vanochtend de Australische radio ABC bekendgemaakt, daarbij citerend uit een uitgelekt rapport van de inlichtingendienst. In het rapport, daterend van 4 maart, werd al voorspeld dat de pro-Indonesische milities hun aanvallen zouden concentreren op de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Daar vonden afgelopen weekeinde inderdaad gewelddadigheden plaats waarbij mogelijk meer dan 30 mensen om het leven kwamen. ,,ABRI kan de pro-Indonesische militanten gevangen nemen of hun activiteiten gemakkelijk onderdrukken, maar heeft ervoor gekozen dat niet te doen'', aldus het rapport. (Reuters)