Real Mallorca houdt Chelsea uit bekerfinale

Titelhouder Chelsea is gisteravond uitgeschakeld in de halve finale van het Europa Cup 2-toernooi. De Engelse voetbalclub verloor met 1-0 van het Spaanse Real Mallorca. Het eerste duel in Londen was geëindigd in 1-1. Mallorca speelt de finale op 19 mei in Birmingham tegen de Italiaanse bekerhouder Lazio Roma, dat Lokomotiv Moskou uitschakelde. Na de 1-1 in Moskou eindigde de wedstrijd in Rome in 0-0.

In de voorjaarshitte van Mallorca speelde Chelsea gisteravond een ongelukkige wedstrijd. De ploeg van de Nederlandse doelman De Goey had een groot veldoverwicht, maar de thuisclub bleek efficiënter in het benutten van de kansen. Na een kwartier spelen kopte de Argentijn Biagini de bal na een scherpe voorzet van Stankovic in de korte hoek. De Goey, spelend met een pijnstillende injectie vanwege een teenbreuk, was kansloos bij de inzet van Biagini.

Chelsea kreeg in de resterende speeltijd goede kansen op de gelijkmaker. De Argentijnse doelman Roa van Mallorca stak in grote vorm. Hij keerde schoten van de Italianen Zola en Di Matteo. In de tweede helft had Chelsea pech toen Di Matteo de bal tegen de lat schoot. De Noor Flo en de Brit Wise waren ook dichtbij een tegentreffer. De kleine gifkikker Wise werd voortdurend uitgefloten door het fanatieke publiek. Hij had in de eerste wedstrijd zijn tegenstander Elena gebeten en was daarvoor niet bestraft.

Mallorca was vooral na rust een paar keer gevaarlijk met een counter, die de enerverende wedstrijd een beslissing wending had kunnen geven. Paunovic zag zijn kopbal over de uitgelopen De Goey net niet in het doel van Chelsea belanden. Verdediger Desailly pareerde de bal vlak voor de doellijn.

In het olympisch stadion van Rome revancheerde Lazio zich voor de povere resultaten in de Italiaanse competitie. Uit de laatste vier duels behaalde de club van de Zweedse trainer Ericson slechts twee punten. Lazio verloor twee competitiewedstrijden op rij en heeft nog slechts een punt voorsprong op achtervolger AC Milan.

Gisteravond miste aanvaller Vieri miste voor Lazio een handvol uitgelezen kansen. Een hoekschop van zijn Servische ploeggenoot Mihajlovic eindigde op de lat. Lokomotiv Moskou gokte op een spaarzame tegenaanval, maar de verdediging van Lazio stond tegen treffer toe.

Lazio en Real Mallorca hebben nooit eerder in de Europese finale voor bekerwinnaars gespeeld. De Spaanse club debuteerde dit seizoen in het internationale voetbal. De Italiaanse club speelde vorig jaar in de finale van het UEFA-Cuptoernooi. Lazio verloor toen in de eindstrijd met 3-0 van Internazionale.

De finale tussen Lazio en Mallorca in het stadion van Aston Villa betekent de afsluiting van het Europa Cup 2-toernooi. De nationale bekerhouders spelen vanaf volgend seizoen in het UEFA-Cuptoernooi.