Ramsj

John Kaufman: A hole in the heart of the world. Gebonden, Viking 1997, van ƒ59,40 voor ƒ14,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, Donner Rotterdam.

Veelgeprezen boek, waarin het levensverhaal wordt verteld van vijf joodse families in Oost-Europa (voormalig Oost- en West-Berlijn, Praag, Warschau en Boedapest). De hele afgelopen eeuw komt aan bod: vanaf de bloeiende joodse gemeenschappen in de jaren twintig, de opkomst van de nazi's, de holocaust, het communistische tijdperk en de sterke opleving van het antisemitisme, tot en met de val van de Muur en de constatering dat zeventig jaar, meestal bloedige geschiedenis vrijwel volledig heeft afgerekend met de joodse aanwezigheid in `het hart van de wereld'. Indringend verslag.

Peter Stanford: The devil. A biography. Gebonden, Henry Holt 1996, van ƒ65,05 voor ƒ17,50. Scheltema Amsterdam, Donner Rotterdam.

`We are back where we began 2000 years ago: going to the Devil', zo schrijft Stanford in de introductie van zijn boek, en hij wijst daarbij op de grote aandacht die de duivel – de personificatie bij uitstek van het kwaad – tegenwoordig weer krijgt, zelfs in serieuze theologische beschouwingen. Goed geschreven studie, vol met verwijzingen naar de kunst, de literatuur, de psychologie en bovenal tweeduizend jaar religieuze en kerkelijke geschiedenis.

Een heel wat minder lange geschiedenis heeft Barbie achter de rug, de ranke aan- en uitkleedpop waarmee generaties meisjes sinds 1959 zijn grootgebracht. M.G. Lord schreef met Voor altijd, je Barbie `de officieuze biografie' van de pop, met nadruk op Barbies paradoxale karakter: `een combinatie van hebzucht en idealisme, van ambitie en behaagzucht.' Steven Sterk Utrecht, van ƒ45,- voor ƒ12,50.

Drs. J.N.H. Elerie (red.): Noorderlicht. Berichten uit het verleden van Noord-Nederland. Paperback, het NAHI 1988, van ƒ39,50 voor ƒ9,50. Scholtens Wristers Groningen.

Deel uit de serie Historia Agriculturae die in zijn geheel (meer dan twintig delen) bij Scholtens Wristers in de ramsj ligt. De serie werd uitgegeven door het Nederlands Agronomisch-Historisch Instituut, en dat is goed te zien aan de specialistische, voor een buitenstaander soms wonderbaarlijke onderwerpen die in de boeken aan de orde komen. Zo bevat Noorderlicht verhandelingen over `De schuldmudden in Drenthe en het Gorecht', `De veehouderij van Schoonebeek in de 17de eeuw' en `Tienden in Noord-Sleen'. Andere delen: Per mud of bij de week gewonnen; de ontwikkeling van beloningssystemen in de Groningse landbouw, (ƒ7,50) en het jaarboek van 1963 met o.m. uitvoerige bibliografie van landbouwkundige publicaties. (ƒ6,50).

Elaine Benson & John Esten: Unmentionables. A brief history of underwear. Gebonden, Simon & Schuster 1996, van ƒ78,40 voor ƒ29,95. Nayler & Co, Denneweg 25B, Den Haag.

Onderhoudend boek over de – aldus de schrijfster – tot voor kort nogal verborgen en `unmentionable' wereld van het mannelijke en vrouwelijke ondergoed. Een keur aan corseletten, slipjes, boxershorts en onderbroeken trekt voorbij, vanaf het gewaagde corset van een godinnenbeeldje uit 1700 voor Christus tot aan de `cone-shaped cups' waarmee Madonna de afgelopen jaren furore maakte. John Esten zorgde voor het rijke fotomateriaal, met een hoofdrol voor een hulpeloos kijkende Elvis in een plompe witte onderbroek, op de weegschaal tijdens zijn militaire keuring in 1958.

Charlotte Behringer: Cathedrals. Gebonden, IP 1998, van ƒ82,– voor ƒ39,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Beetje populair en gemakkelijk boek qua opzet, maar voor de liefhebber van torenspitsen, lancetbogen en dwarsbeuken lang niet onaardig. Het biedt een overzicht van zo'n `hundred jewels of European architecture', met het accent op kathedralen in Italië, Frankrijk en Spanje. Nederland wordt vertegenwoordigd door de Utrechtse Dom en de St. Jan in Den Bosch met zijn `extravagant variety of structural forms.'

Anton Tsjechov: Verhalen. Gebonden, Veen 1993, van ƒ45,– voor ƒ15,90. Steven Sterk Utrecht.

Mooi uitgegeven bundel met veertien verhalen van Tsjechov, in een soepele vertaling van Yolanda Bloemen en Marja Wiebes – winnaars, in 1987 van de Aleida Schotprijs. Gekozen is voor verhalen uit Tsjechovs latere (en sterke) periode: `Een zenuwinzinking', `Zaal 6' en het onvolprezen `De zwarte monnik'. Goede introductie tot het werk van de Russische meester.

Ook bij Steven Sterk: Typee, Herman Melvilles klassieke reisverhaal uit 1846. Nog altijd de moeite waard, niet alleen vanwege de interessante bespiegelingen over de Polynesische cultuur in de vorige eeuw, maar ook dankzij de grote vaart van het boek (en de spannende, jongensboekachtige hoofdstuktitels als `Bange voorgevoelens' en `Een schrikbarende ontdekking'). Gebonden, van ƒ49,90 voor ƒ15,90.

Timothy Clark: Ukiyo-e paintings in the British Museum. Ingenaaid, Smithsonian Press 1992, van ƒ74,50 voor ƒ39,50. De Boekenmarkt.

Fraaie catalogus van de tweehonderd Japanse schilderijen (voornamelijk op zijde) die het Brits Museum bezit van kunstenaars uit de zogeheten Ukiyo-e-school, een kunststroming in de Edo-periode die zich richtte op de onbezorgde, ietwat hedonistische levensstijl die destijds in zwang kwam.

Veel portretten van verleidelijke geisha's en courtisanes, aangevuld met afbeeldingen van landschappen, straatscènes en dieren.