Prijs je rijk

De jury die elke twee jaar de Koning Willem I-prijs uitreikt, de beloning voor florerend ondernemerschap op Nederlandse bodem, heeft wederom een slachtoffer gemaakt. Het farmaceutische bedrijf Pharma Bio Research, de gelukkige winnaar in 1994, staat aan de rand van de afgrond.

De belangrijkste financier van het bedrijf uit Zuid-Laren, ABN Amro, zou aandringen op het vertrek van directeur en oprichter J. Jonkman. De farmaceut wordt wanbeleid en fraude verweten en heeft, wat de bank betreft, nog twee dagen om op te stappen. Anders gaat de kredietkraan dicht.

Wanneer Jonkman nog één stapje in de richting van de afgrond doet ziet hij de eerdere prijswinnaars van de Koning Willem I-prijs liggen. Fokker, in het juryrapport nog geprezen voor het grote aantal orders, kreeg in 1990 de prijs en zes jaar later was het faillissement een feit. Daf kreeg de prijs twee jaar eerder en moest in 1993, in de oude hoedanigheid, de poorten sluiten. Boskalis, in 1982 de winnaar van de prijs, had meer geluk: deze baggeraar kon eind jaren tachtig nog via een sterfhuisconstructie worden gered.

Geen wonder dat iedere Nederlandse ondernemer elke twee jaar weer een zucht van verlichting slaakt wanneer de prijs aan zijn deur voorbij is gegaan. Maar ook beleggers zouden de uitreiking goed in de gaten moeten houden en wie het beeldje, de koning te paard, ziet is gewaarschuwd. De laatste twee prijswinnaars zijn uitzendgigant Randstad en Akzo Nobel. Voor aandeelhouders van Daf en Fokker geldt het paard in de gang al veel langer als een verkoopadvies.