Patijn oneens met kritiek op Van Thijn

Burgemeester Patijn van Amsterdam is het niet eens met de kritiek die de enquêtecommissie heeft op zijn voorganger Van Thijn. ,,Die conclusie klopt niet helemaal.''

Burgemeester Van Thijn heeft zich volgens het rapport samen met zijn adviseurs op de avond van de ramp onvoldoende afgevraagd of er naast de gemelde gevaarlijke stoffen in het vliegtuig andere gevaren voor betrokkenen waren. Patijn vindt dat zijn voorganger juist heeft gehandeld door prioriteit te geven aan het redden van mensen en aan het vaststellen van het aantal vermisten. ,,In de eerste anderhalf uur zijn dat terecht de gedachten geweest.'' Volgens Patijn is vooral van belang voor Amsterdam dat nu bekend is dat bewoners en hulpverleners door de lading geen extra risico's hebben gelopen. Ook zijn tot tevredenheid van Patijn alle complottheorieën en geruchten ontzenuwd. ,,Maar ik ben bang dat niet iedereen hierdoor overtuigd zal raken. Dat zal wel nooit gebeuren.''

Stadsdeelvoorzitter H. Belliot ziet in het rapport erkenning voor de Bijlmerbewoners, doordat het verband tussen gezondheidsklachten en de ramp wordt onderschreven. ,,Maar het is ook een erkenning dat na zes jaar zoveel inspanning is gedaan om tot de waarheid te komen.'' Belliot hoopt dat nu ,,een begin gemaakt kan worden met het verwerken van deze tragische gebeurtenis en dat dit kan leiden tot genezing en berusting.''