Pas verschenen

Charles den Tex: Deal. Bert Bakker, 264 blz. ƒ34,90

In de nieuwe roman van Charles den Tex neemt een Amsterdams handelsbedrijf in grondstoffen voor medicijnen het op tegen een internationaal concern dat farmaceutische middelen op de illegale markt dumpt. Drie eerdere romans van Den Tex (1952) werden genomineerd voor de Gouden Strop.

Leo Vroman: Details.

Querido, 83 blz. ƒ39,90

De nieuwe bundel van de inmiddels vierentachtigjarige Leo Vroman bevat 37 gedichten, waarvan enkele zowel in het Nederlands en Engels, en de overige alleen in de ene of de andere taal. Ook is er weer een aantal psalmen waarin Vroman een als `Systeem' aangeduid opperwezen bezingt.

Aat Ceelen: Het kanaal.

Veen, 134 blz. ƒ24,90

Eerste roman van acteur/schrijver Aat Ceelen (1950) over een werkloze man en overspelige vrouw op woonboot.

Jorge Semprun: Vaarwel, heldere glans. Vert. Rosalie Siblesz, Meulenhoff, 224 blz. ƒ39,90

Autobiografie waarin Jorge Semprun (Madrid, 1923) teruggaat naar de tijd tussen de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog toen hij als balling in Parijs leefde. `In Adieu, vive clarté wordt de ontdekking van het Frans als tweede huis ontroerend beschreven.' (Paul Scheffer, Boeken 10.4.98)

Primo Levi: De getuigenissen. Vert. Frida De Matteis-Vogels, Meulenhoff, 615 blz. ƒ49,90

Drie boeken van Primo Levi (1919-1987) in een bundel: Is dit een mens, Het respijt en De verdronkenen en de geredden. Uitgangspunt bij alledrie de titels: Levi's ervaringen in Auschwitz, waarbij het in Het respijt gaat over de absurde terugreis naar Turijn en in De verdronkenen en de geredden om de morele ineenstorting van zowel onderdrukkers als slachtoffer in de kampen.

Martin Booth: Tweestrijd.

Een vriendschap in de Goelag. Vert. Wiebe Buddingh', Bzztôh, 207 blz. ƒ36,50

Voor de Booker Prize 1998 genomineerde roman over een Brits staatsburger die in de jaren '50 in de Sovjet-Unie wordt beschuldigd van spionage en voor twintig jaar wordt opgesloten in de Goelag. Na zijn vrijlating vestigt hij zich op het Russische platteland.

Yasar Kemal: De wind uit de vlakte. Vert. Wim van den Munkhof, De Geus, 432 blz. ƒ49,90

Eerste deel van de Anatolische trilogie van de Turkse schrijver Yasar Kemal (1923). Over de bewoners van het Taurusgebergte die ieder jaar naar de katoenplantages van een grootgrondbezitter afdalen om daar geld te verdienen voor het afbetalen van hun schulden. Kemal ontving in 1997 de Vredesprijs van de Duitse boekhandelaars.

Kerstin Ekman: Doodsklokken. Vert. J. Kessens, Bert Bakker, 237 blz. ƒ29,90

Roman uit 1963 van Kerstin Ekman (1933) waarin zeven vrienden tijdens een elandenjacht in het uiterste noorden van Zweden een vrouw doodrijden en besluiten het lijk te verbergen. Bas Heijne over Onder de sneeuw uit dezelfde periode: `Ekmans roman uit haar leerjaren bezwijkt geenszins onder de reputatie van haar latere, gerijpte werk.' (Boeken, 3.10.97)

NON-FICTIE

Roel Bentz van den Berg:

De overdaad. Meulenhoff, 176 blz. ƒ34,90

Na zijn De luchtgitaar, opstellen over de klank van popmuziek,nu een tweede bundel van Roel Bentz van den Berg, verbonden aan de VPRO en NRC Handelsblad. Subtiele opstellen over `magische momenten', van film en filosofie tot boksring en jukebox.

Peter Giesen: Laat me feesten.

Het eeuwige misverstand over jongeren. Podium, 127 blz. ƒ29,90

Peter Giesen, redacteur van De Volkskrant, neemt het op voor de `vanouds gedemoniseerde' jeugd van tegenwoordig. Over het hedonisme van house en de dubbele moraal van veertigers. Socrates wist het al: de jeugd `praat wanneer ze zou moeten werken'.

Alfred van Cleef: Het verdwaalde eiland. Amsterdam op 37'50' zuiderbreedte. Meulenhoff, 239 blz. ƒ36,90

Alfred van Cleef verbleef op `het eenzaamste eiland ter wereld', een vulkaantop in de Indische Oceaan, en hield zich staande temidden van biologen, seismologen en weerkundigen.

Mihaly Csiksentmihaly: Flow. Psychologie van de optimale ervaring. Boom, 384 blz. ƒ29,50 (na 1 juli f42,50

De Amerikaanse hoogleraar psychologie Csikszentmihalyi weet wat de mens wil: flow, de ervaring ergens in op te gaan en de buitenwereld daarbij te vergeten. Analyse en raadgevingen tegelijk over een toestand die veel weg heeft van geluk

F. Egmond, E. Jorink en

R. Vermij: Kometen, monsters en muilezels. Het veranderende natuurbeeld en de natuurwetenschap in de zeventiende eeuw. Arcadia 192 blz., ƒ44,50

Een bundel over de beleving van de natuur in een periode dat `modern' en `middeleeuws' denken door elkaar liep. Moderne natuuronderzoekers geloofden in het voorspellend karakter van kometen en in het bestaan van heksen, terwijl gewone matrozen allang niet meer in zeemonsters geloofden. Over de juiste methode van onderzoek en de houding van wetenschap ten opzichte van theologie.