Ongerepte wolven

Dick Dekker is een Nederlandse natuurliefhebbers die in 1959 naar Canada verhuisde om er zijn ideaal te vinden: de wolf als symbool van de ongerepte natuur. In Wolven in de wildernis vertelt hij over zijn omzwervingen in afgelegen Canadese bergwouden waar hij heel terughoudend de wolven bespiedt. Zijn ervaringen heeft hij ingevlochten in een overzicht van wetenschappelijke publicaties over wolvengedrag en de ecologische rol van wolven. Veel aandacht besteedt hij aan de problematische mens-wolf verhouding en aan natuurbescherming. Hierbij komt de oorlog die tot voor kort tegen de wolf gevoerd werd in de Verenigde Staten en Canada aan bod. Het bijzondere is dat Dekker een volstrekt realistisch beeld van de wolf geeft, met vermelding van zeer onaardige trekjes tegenover andere roofdieren. Toch wordt de wolf bij hem sympathiek.

Dekker is geen wetenschapper, en dat is een voordeel. Met distantie beschrijft hij hoe carrière-biologen zich opperbest vermaken door steeds maar weer wolven van zenders te voorzien, oormerken in te stansen en te verplaatsen, kortom: lekker te rommelen met dieren in hun laatste wildernis. Maar de merites van een deel van zulk onderzoek wil hij ook wel vermelden. Ook op een ander punt onderscheidt hij zich. Tegen de huidige stroom in weigert hij wolven te verheerlijken en dat doet hij ook niet met de nobele indianenstammen uit heden en verleden. Dat er nu nog betrekkelijk ongerepte wildernis bestaat is zeker niet aan hen te danken. En ook hun invoelende band met het dierenleven is grotendeels fraaie fictie. Indianen verzonnen vang- en moordmethoden voor pelsdieren, waarbij vergeleken de metalen pootklem een kinderspeeltje is. Die observaties zijn des te boeiender nu indiaanse gemeenschappen in toenemende mate weer beschikkingsrecht krijgen over natuurgebieden.

Ook interessant is de beschrijving van wisselende inzichten in wildbeheer en de veranderde meningen over wolvenafschot. Hier schuilt ook het nadeel van het boek voor de Nederlandse markt: deze herbewerkte vertaling bevat sterk aan Canada gebonden elementen, met name wat de politiek rond één nationaal park betreft. Toch zal een fervente groep wolven- en wildernisliefhebbers dit boek, dat voorzien is van veel kleurenfoto's kunnen waarderen.

Dick Dekker: Wolven in de wildernis. Jan van Arkel/Stichting Kritisch Bosbeheer, 156 blz. ƒ49,95