Olivetti houdt vast aan bod op Telecom Italia

Olivetti legt zich niet neer bij de fusieplannen van Telecom Italia met Deutsche Telekom en blijft proberen Telecom Italia over te nemen. Het openbare bod hierop is gisteravond goedgekeurd door de beurscommissie Consob en wordt op 30 april van kracht.

Olivetti voelt zich gesterkt door de lauwe reacties op de beurs en de vraagtekens die bij het kabinet in Rome zijn blijven bestaan nadat gisteren de fusieplannen werden gepresenteerd. Het aandeel Telecom Italia daalde op de beurs in Milaan licht, naar 9,8 euro. Dat is 1,7 euro minder dan Olivetti biedt.

In regeringskringen klinken tegenstrijdige geluiden. De secretaris van de grootste regeringspartij, Walter Veltroni van de Linkse Democraten, ziet de fusieplanen tussen Telecom Italia en Deutsche Telekom als ,,een kans die je niet mag verliezen''. Maar staatssecretaris van Algemene Zaken Franco Bassanini, die premier Massimo D'Alema adviseert over de fusie, vindt dat Bonn meer, sterkere en preciezere garanties moet bieden.

De centrum-linkse coalitie wil alleen akkoord gaan als het nieuwe bedrijf op basis van gelijkwaardigheid wordt geleid. Bovendien wil Rome voorkomen dat het in 1997 geprivatiseerde Telecom Italia voortaan wordt gecontroleerd door de Duitse staat, die bijna drie kwart van Deutsche Telekom bezit.

Olivetti's bod op Telecom Italia gaat op 30 april in en blijft van kracht tot en met vrijdag 21 mei. Het bod vervalt als minder dan 35 procent van het kapitaal erop ingaat. Als meer dan 67 procent het bod aanvaardt, neemt Olivetti alle aandelen over. Bij een belangstelling tussen de 35 en 67 procent laat Olivetti vóór 25 mei weten of het bod doorgaat. Olivetti schrijft dat ,,effectieve controle van Telecom Italia en zijn dochterondernemingen'' mogelijk moet worden, omdat alleen op die manier een nieuw bedrijfsplan kan worden uitgevoerd.

De details van het bod blijven zoals eerder aangekondigd. Voor ieder aandeel wordt 6,92 in contanten geboden, 2,9 euro in obligaties van Olivetti's dochter Tecnost, en 1,68 euro in aandelen Tecnost. De beurscommissie Consob heeft Olivetti's bankgaranties ter waarde van ruim tachtig miljard gulden aanvaard. Het bod van Olivetti op Telecom Italia is de grootste overnamepoging ooit.

Het gevecht tussen de leiders van Olivetti en Telecom Italia, respectievelijk Roberto Colaninno en Franco Bernabé, gaat onverminderd door. Beiden zullen proberen de aandeelhouders Telecom Italia te overtuigen dat hun plan de meeste perspectieven biedt en financieel gezien het aantrekkelijkste is. Telecom Italia moet nu op korte termijn een aandeelhoudersvergadering bijeenroepen voor een uitspraak over de fusieplannen met Deutsche Telekom. Verwacht wordt dat die medio mei zal worden gehouden, midden in de periode dat het openbare bod van Olivetti van kracht is.