Machtsstrijd bij Moslim Omroep suddert voort

De Nederlandse Moslim Raad heeft het bestuur van de Nederlandse Moslim Omroep op non-actief gesteld. Verwijten vliegen over en weer.

Een anonieme brief bereikt in oktober vorig jaar Abdelrahim El-Manouzi, bestuurslid van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO). In de brief wordt de directeur van de omroep, Frank William, beschuldigd van seksuele intimidatie. Een onderzoek wordt ingesteld door Amir Maddoe, de voorzitter van de overkoepelende Nederlandse Moslim Raad (NMR). Tot zover lopen de verhalen gelijk, daarna begint de ellende.

Volgens directeur William, NMR-voorzitter Maddoe en programmamaker Abdel Ouali levert het onderzoek ,,nul komma nul'' op. Alle vrouwelijke medewerkers geïnterviewd en geen sprake van seksuele intimidatie. Volgens een NMO-bestuurslid en een van de vrouwelijke slachtoffers wilde Maddoe de beschuldigingen in de doofpot stoppen. In de klachten zou hij niet geïnteresseerd zijn geweest.

De sfeer is dan al aardig verpest bij de moslimomroep. In handgeschreven briefjes aan directeur William uit bestuurslid El-Manouzi persoonlijke kritiek op enkele medewerkers. Ze ,,doen en laten'' wat ze willen. Programmamaker Oauli: ,,El-Manouzi wordt `de dictator' genoemd door de medewerkers.''

De spanning stijgt na een vergadering eind maart, waar William aan El-Manouzi duidelijk maakt dat hij langer dan statutair toegestaan in het bestuur zit. NMR-voorzitter Maddoe: ,,El-Manouzi reageerde woedend. Hij wilde dat ik hem steunde. Hij bood mij aan dat ik wel directeur van de omroep kon worden en dat wij William eruit konden werken. `We kunnen het gooien op seksuele intimidatie', zei hij.''

Een paar dagen later zijn er twee nieuwe beschuldigingen van seksuele intimidatie. El-Manouzi kaart ze aan bij Fatima Elatik, voorzitter van het bestuur van de moslimomroep en Amsterdams gemeenteraadslid. Volgens Maddoe en William hebben de nieuwe beschuldigingen alles te maken met de wens van Manouzi om meer greep te krijgen op de moslimomroep. Ze verwijten hem ,,solitisch optreden'' en ,,manipulatie''.

El-Manouzi ziet het anders. Hij heeft zuiver de procedures willen volgen en de vermeende seksuele intimidatie aan de kaak willen stellen. Dat hij `solistisch' zou optreden is niet juist. Hij wilde slechts de ,,vertrouwelijkheid'' in acht nemen. Verder wil hij geen commentaar geven, want zijn werkgever (het ministerie van Justitie) verbiedt contacten met de pers.

De bom barst afgelopen dinsdagavond tijdens een verhitte bestuursvergadering. Maddoe zegt dat hij ,,gepasseerd'' is. Binnen het bestuur heerst verdeeldheid. El-Manouzi wil dat directeur William op non-actief wordt gesteld. Wie is voor William en Maddoe, wie is voor El-Manouzi en Elatik? De ruzie tijdens de bestuursvergadering leidt tot een kleine demonstratie voor de deur van de omroep. Elatik is er niet bij. Ze is op reis. Uiteindelijk besluit Maddoe het hele bestuur op non-actief te stellen en een nieuw onderzoek naar seksuele intimidatie aan te kondigen.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de moslimomroep. De NMO bestaat zes jaar en al twee keer werd een directeur weggestuurd. Directeur William wijt dat aan ,,botsende subculturen''. De NMO zendt per week een half uur uit op Nederland 1 en twee uur op Radio 5. Ze ontvangt daarvoor meer dan vijf miljoen gulden subsidie per jaar. In kijkcijfers is directeur William ,,niet geïnteresseerd'', zegt hij. ,,Als men zo doorgaat is het voortbestaan van de omroep in gevaar'', zegt Maddoe. William lijkt zich daar minder zorgen over te maken en wil aan het werk: ,,The show must go on''.