Luchtmacht uitgerust met twee laser-doelaanwijzers

De commandant van het detachement van de luchtmacht in Amendola is terug in Leeuwarden. `Je voert je taak voor 100 procent uit.'

De luchtmacht vliegt vanaf vandaag boven Servië en Kosovo met twee van Amerika geleende `laser-doelaanwijzers'. Daardoor kunnen de bommen die zijn opgehangen aan gemoderniseerde Nederlandse F-16's preciezer naar hun doelen worden geleid. Nederland heeft tot nu toe honderd vluchten boven Kosovo uitgevoerd.

Dat maakte de luchtmacht gistermiddag bekend bij terugkeer van de Nederlandse detachementscommandant Jon Abma, die op zijn thuisbasis Leeuwarden werd ingehaald. Abma leverde de vlag van Friesland en die van de basis weer in bij zijn commandant. Vliegers van de vliegbasis Twenthe hebben de NAVO-taak in het Zuid-Italiaanse Amendola van Leeuwarden overgenomen.

Abma gaf aan dat, nu de NAVO heeft besloten de druk op Miloševic nog verder op te voeren, vliegers gebaat zijn met de nieuwe precisieapparatuur, zodat zij burgers zoveel mogelijk kunnen ontzien. Zelf had hij tijdens een vlucht boven Kosovo enkele dagen geleden ervaren hoe moeilijk het is om de juiste doelen op te sporen. ,,We kregen opdracht om bommen los te laten op een aantal huizen.'' Maar toen hij aan de luchtleider vroeg of het wel degelijk ging om drie witte huizen met rode daken, kreeg hij als antwoord dat dat niet helemaal duidelijk was en dat hij maar rechtsomkeer moest maken.

Op de vraag of het niet frustrerend was om vijf weken lang een NAVO-taak uit te voeren zonder al te veel resultaten, antwoordde Abma dat door het slechte weer en andere omstandigheden de schade niet altijd even snel was te meten, maar dat de geallieerde luchtmacht met zijn acties wel degelijk successen heeft geboekt. ,,Je voert je taak voor honderd procent uit en het lukt elke keer. Dat is onze redenering. Het risico is aanvaardbaar. We komen altijd veilig terug en dan vind je snel dat het prima is gegaan.'' De weerstand van de Joegoslavische luchtverdedigingssystemen en de luchtmacht is hem bijzonder meegevallen. ,,Als wij in de lucht zijn, zie je ze niet. Een enkele keer een raket, maar daarvoor worden we gewaarschuwd. We vliegen te hoog voor hun kogels.''

De Nederlandse detachementscommandant gaf wel aan dat er een zwaar beroep wordt gedaan op de 440 Belgen en Nederlanders. ,,Soms ontdek je dat de mensen wat kribbig worden en dan moet je er op toezien dat ze voldoende rust krijgen en eens een extra dag vrij.''

Nederland beschikt over iets meer dan veertig vliegers die zijn opgeleid voor de onlangs gemoderniseerde F-16's. De NAVO wil dat die gevechtsvliegtuigen het meest worden ingezet, omdat zij over apparatuur beschikken waarmee ze 's nachts doeltreffender kunnen opereren. Vliegers uit Leeuwarden zullen het squadron uit Twenthe binnenkort al weer moeten versterken en begin juli wordt het grondpersoneel van Leeuwarden weer in Italië ingezet.