`Kunstonderwijs kan leven met bezuinigingen'

De bezuinigingsplannen in het kunstvakonderwijs richten geen onherstelbare schade aan. Met die sussende woorden heeft staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur donderdag geprobeerd de ongerustheid van de Tweede Kamer daarover weg te nemen. Op initiatief van het CDA wilde de Tweede Kamer donderdag ook weten of de aangekondigde bezuinigingen de verhouding met de HBO-raad, de vereniging van hogescholen, hadden verstoord. Van der Ploeg had met de hogescholen de afspraak gemaakt dat de opleidingen het in 2000 met 18 miljoen gulden minder zullen moeten stellen. De HBO-raad had de Kamer laten weten dat de gesprekken anders waren verlopen dan de staatssecretaris had voorgesteld. Volgens Van der Ploeg kan het hoger onderwijs met de bezuinigingen leven, maar in het onderwijs zelf wordt van ,,kaalslag'' en ,,willekeur'' gesproken. Van der Ploeg noemde het overleg dat hij in februari met de HBO-raad voerde, constructief. (ANP)