Johan Cruyff University op zoek naar professoren

Johan Cruijff heeft gisteren een opleiding voor ondernemende sporters geïntroduceerd. De Johan Cruyff University is een vierjarige opleiding die vanaf 1 september aan de Hogeschool van Amsterdam van start gaat. Cruijff sprak over de zoektocht naar professoren, hoewel de opleiding geen universitaire status heeft. ,,U weet, ik heb weinig op met reglementen'', reageerde de voormalige voetbalster.

De Johan Cruyff University gaat sporters opleiden voor functies in het management, marketing, public relations en beleidsondersteunende beroepen. Het project ging vorig jaar van start in Barcelona, waar Cruijff als trainer werkte en nog steeds woonachtig is. In de Catalaanse stad staan tachtig `sportstudenten' ingeschreven. Volgens Cruijff betreft het gemotiveerde en gedisciplineerde jongelui die ,,om de een of andere reden de trein hebben gemist''.

Het initiatief in Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen Cruijff, de Hogeschool van Amsterdam, de gemeente Amsterdam en het Olympisch Steunpunt Amsterdam. Bij de start verwachten de organisatoren ongeveer zestig studenten. Alleen sporters die in hun discipline op het hoogste hebben gespeeld, komen in aanmerking voor inschrijving.

Cruijff, die bekend staat als `voetbalprofessor', beloofde gisteren dat hij geen college zal geven. ,,Daarvoor ben ik niet opgeleid'', sprak hij bescheiden.