Internationale beurzen

LONDEN

In vervolg op de winst van Wall Street toonde ook de Britse beurs vanmorgen direct een stijging. Het fusiegeweld tussen Deutsche Telekom en Telecom Italia plaatsten vooral de telecomaandelen in het zonnetje.

Cable & Wireless werd 4 procent meer waard, na geruchten over een overeenkomst met France Telecom. De index FTSE 100 steeg met 24 punten tot 6.437,6 punten.

FRANKFURT

Op de Duitse beurs stond het aandeel Deutsche Bank vanochtend centraal, nadat de resultaten van Duitslands grootste bank de verwachtingen overtroffen. Met name de zakelijke bankactiviteiten floreren. Deutsche Bank zag haar koers met bijna 3 procent stijgen.

Het aandeel Deutsche Telekom leverde een dag na de fusie-aankondiging met de Italiaanse branchegenoot 1 procent in, vermoedelijk een gevolg van winstnemingen. De graadmeter DAX steeg met 0,2 procent tot 5.229,9 punten.

PARIJS

Ook de Franse beurs kreeg een steuntje in de rug van Wall Street. De beeldbepalende CAC-40 steeg met 0,2 procent tot 4.301,2 punten. Volgens handelaren was de winst beperkt doordat veel beleggers besloten hun winsten te pakken. Uitblinker was France Telecom, mogelijk in gesprek met het Britse Cable & Wireless, dat 1,6 procent won.

NEW YORK

Het lijkt niet op te kunnen voor Wall Street. Gisteren werd opnieuw een record geboekt, waarbij de index vooral werd gedragen door de gunstige kwartaalresultaten van computerfabrikant IBM. Het aandeel IBM steeg met bijna 14 procent. De Dow Jones-index sloot de handelsdag af op 10.727,18 punten, een stijging met 145,76 (1,4 procent).

Volgens een handelaar nam IBM de hele hightech-sector, die een paar slappe dagen kende, op sleeptouw. De cyclische fondsen hadden een minder goede dag. Het aandeel Dupont de Nemours deelde in die malaise. De chemiegigant moest ruim 4 procent prijsgeven. Procter and Gamble verloor 4,8 procent. Wall Street toonde waardering voor de kwartaalresultaten die Philips gisteren bekendmaakte. Het concern kreeg er 6,2 procent bij.

AZIË

De effectenbeurs in Tokio is vandaag flink hoger gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 257,37 punten (1,54 procent) tot 16.923,25. Tokio liet zich ook al inspireren door de flinke stijging van de Dow Jones gisteren. Net als in New York deden vooral de technologiefondsen het goed. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. Hongkong vormde een uitzondering. De Hang Seng-index stond aan het eind van de ochtendhandel nog 2,5 procent in de plus, maar sloot 0,2 procent lager.