India stevent af op verkiezingen

India lijkt niet te ontkomen aan nieuwe verkiezingen, de derde in drie jaar tijd. Vanochtend werd duidelijk dat de oppositionele Congrespartij van Sonia Gandhi er niet in slaagt een nieuwe regering te vormen. De weduwe van de vermoorde oud-premier Rajiv Gandhi mocht proberen een regering te vormen nadat afgelopen zaterdag het coalitiekabinet van premier Atal Behari Vajpayee was gevallen.

De nationalistische hindoepartij BJP van premier Vajpayee en de Congrespartij hebben ieder te weinig zetels om een meerderheidskabinet te kunnen vormen. De politieke crisis ontstond toen een van de 18 coalitiegenoten van de BJP vorige week zijn steun aan de regering opzegde.

De 51-jarige Sonia Gandhi, een jaar geleden gekozen tot voorzitter van de Congrespartij, komt zeker 20 zetels te kort voor een meerderheid in het parlement omdat een aantal linkse partijen weigert zich aan te sluiten bij een coalitie rond de Congrespartij.

,,Vorige regeringen onder de Congrespartij hebben het land in de schulden gestort'', lichtte Mulayam Singh Yadav, leider van de Socialistische Partij, vanochtend zijn besluit toe om Sonia Gandhi niet te steunen.

Er is nog een kans dat president K.R. Narayanan een ander blok van de oppositie een poging laat doen een minderheidsregering te vormen. Maar nu de Congrespartij haar formatieopdracht heeft ingeleverd, lijken nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.