Heinen dissonant bij Astronauts

De basketballers van Astronauts Amsterdam hebben de finale van de play-offs gisteravond nieuw leven ingeblazen door Den Helder na twee nederlagen hardhandig over de knie te leggen. Met een royale 69-51 zege in de sfeervolle Apollohal brachten de Amsterdammers hun achterstand in de best-of-seven-serie terug tot 2-1. Zaterdag wordt de finalereeks vervolgd in Den Helder en voor het vierde duel zal Amsterdam-coach Ton Boot vermoedelijk nog een hartig woordje spreken met zijn grote talent Raoul Heinen.

De pas 18-jarige guard van de Astronauts fungeerde gisteravond exact veertien minuten als stand-in van de Amerikaanse spelbepaler Chris Mighty Mouse McGuthrie. De `grote muis' van Amsterdam, met een lengte van 1.74 meter, werd in het derde duel met Den Helder topscorer met 23 punten, maar hij was door Boot bewust even uit de wind gezet.

Volgens de coach van Astronauts was McGuthrie tijdens de afgelopen wedstrijden ,,mentaal vermoeid'', terwijl zijn ploeg toch al op het tandvlees loopt. ,,Ik vraag niet meer of mijn spelers geblesseerd zijn, want zo roep ik alleen maar blessures op'', zei Boot. ,,We zitten aan het einde van de competitie, iedereen heeft pijn.''

Daarom heeft Boot de nog frisse Heinen hard nodig in het restant van de finale. ,,Maar Raoul moet nog veel leren. Heinen heeft dit jaar heel weinig progressie geboekt, omdat hij slecht heeft geluisterd. Ik heb McGuthrie in deze wedstrijd zowel in de eerste als in de tweede helft vijf minuten rust gegeven, omdat hij in het tweede duel met Den Helder scherpte miste aan het slot. Daarom heb ik Heinen meer speeltijd gegeven, maar het wordt tijd dat hij zijn kwaliteiten eens gaat tonen. Ik heb hem in de laatste minuut bewust één-tegen-één laten spelen, Raoul moet maar eens met zijn billen bloot.''

Den Helder-coach Bob Gonnen noemde Heinen ,,het grootste talent van Nederland en wellicht van de gehele Benelux.'' Heinen, lachend: ,,Hij was mijn coach tijdens het zogeheten Euro-kamp, waar ik heel goed heb gespeeld. Het zal dus wel waar zijn wat Gonnen zegt.'' Zelfbewust heeft hij zijn toekomst uitgestippeld. Eerst zijn school in Nederland afmaken en dan zo snel mogelijk naar een Amerikaanse universiteit om college-basketbal te spelen – dat is het doel. Voorbeelden in de NBA heeft Heinen niet. ,,Ik kijk niet naar Canal + omdat ik geen geld heb voor een abonnement. Maar mijn tijd komt nog wel. Een zaakwaarnemer heb ik in elk geval niet nodig. Ik maak gebruik van enkele adviseurs, de rest doe ik zelf.''

En dat is dus precies waar Boot zich zo aan ergert. ,,Heinen luistert liever naar mensen in zijn omgeving, die hem al jaren voorhouden dat hij zo'n fantastische basketballer is. Je wil natuurlijk in mooie dingen geloven. Maar Raoul weet zelf ook wel dat hij nog lang niet zo ver is. En als hij baalt na deze wedstrijd krijgt hij op zijn sodemieter, want we hebben met achttien punten verschil gewonnen.'' Heinen had het inderdaad moeilijk gehad met zijn rol als invaller, die het straatje voor McGuthrie schoon moest vegen. Bedremmeld luisterde hij naar de troostende woorden van de assistent van Boot. ,,Je weet dat achter elke beslissing van Ton een bedoeling zit'', zei hij tegen Heinen. ,,Het komt wel goed met je.''

Daar is Heinen ook van overtuigd. ,,Maar de wetenschap dat ik een goede speler moet vervangen, maakt de druk nog groter'', verzuchtte hij. ,,Dan wil ik me onbewust extra bewijzen, want ik wil graag hetzelfde rendement leveren als McGuthrie. Hij is snel en scoort gemakkelijk. Voor mij is de finale van de play-offs een compleet nieuwe ervaring. Ik leer veel van routiniers als Mario Bennes en Rolf Franke door alleen maar te kijken hoe ze bepaalde situaties oplossen.''

Vooral de tips van aanvoerder Franke zijn waardevol. Voor de guard van Amsterdam is de finale van de play-offs immers een confrontatie met zijn voormalige ploeggenoten van Den Helder, waarmee hij vorig jaar nog kampioen werd. ,,We speelden toen een fantastische finale tegen Den Bosch. Maar ik heb met Den Helder wel meer titels behaald. Het is een uitdaging voor het eerst kampioen te worden met Amsterdam. Dat valt niet mee, want ik speel in de meest kritische stad van Nederland. In Den Helder staat het publiek altijd achter de ploeg, dat is hier wel eens anders geweest.''

Gisteravond bejubelden de Amsterdamse fans vooral de veerkracht van de Astronauts. ,,We groeien langzaam in deze finale'', constateerde Franke. ,,Maar in een best-of-seven-serie staat elke wedstrijd op zichzelf. Onze winst was de terugkeer van Scott Whitmore, die drie weken niet had gespeeld. Nu hebben we er een achtste man bij. Maar de ploegen kennen elkaar door en door. Het is nu een schaakspel geworden. In het eerste duel hadden we veel last van hun zône-verdediging, daar hadden we nu een antwoord op. We moeten afwachten of Den Helder-coach Gonnen nog iets uit de hoge hoed tovert. Het vervolg van de finale wordt een mentale slijtageslag.''