Een-tweetje

Eén man spreekt, de ander kijkt wat dromerig voor zich uit. Dit tafereeltje was gisteren te zien toen bestuursvoorzitter Ron Sommer van Deutsche Telekom het woord nam. Hij gaf met zijn collega Franco Bernabé van Telecom Italia een toelichting op de fusie van beide bedrijven. De dromerige blik van Bernabé was schijn, want van tijd tot tijd vulde de bestuursvoorzitter van Telecom Italia Sommer ongevraagd aan. Eén keer viel hij hem zelfs in de rede.

Als de fusie slaagt willen Bernabé en Sommer samen het naar sommige maatstaven grootste telecombedrijf ter wereld gaan leiden. Dat co-voorzitterschap komt op een moment dat allianties in deze sector hebben afgedaan. Twee of meer kapiteins op één schip, dat werkt immers niet in de snel veranderende telecommunicatie.Bernabé staat bekend als een vechtjas met een sterk karakter. Zo weigerde hij onlangs de hand van zijn landgenoot Roberto Colanino, bestuursvoorzitter van het computerbedrijf Olivetti dat op Telecom Italia een vijandig bod heeft uitgebracht. Ron Sommer doet niet voor hem onder. De Duitser is tegen de zin van zijn collega's in de raad van bestuur in Duitsland een prijzenslag aangegaan met de concurrentie.

Het zal deze heren niet meevallen compromissen te sluiten. Is het toeval dat de nieuwe combo voorlopig twee hoofdkantoren zal hebben? Er komt er één in Bonn en één in Rome. Misschien wordt er straks helemaal niet meer besloten. Over een nieuwe naam voor de onderneming is in elk geval nog geen knoop doorgehakt. Bernabé gisteren: ,,Het wordt in ieder geval niet iets met `Italia', maar ook niets met `Deutsche.''

    • Michiel van Nieuwstadt