Denen het meest vóór

Twee van de drie burgers van de NAVO-landen steunen de luchtacties tegen Joegoslavië. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Britse blad The Economist in zeventien landen, waaronder elf NAVO-landen. Nederland komt niet op de lijst voor. De peiling wordt dit weekeinde gepubliceerd.

De grootste instemming binnen de NAVO bestaat in Denemarken: 74 procent steunt de bombardementen, negentien procent is tegen. Ook in Groot-Brittannië en de VS is de steun groot, met 68 procent, net als in Noorwegen en Canada (64 procent). In Duitsland (57 procent) en in Frankrijk (54 procent) komt de steun nog boven de helft uit. In Italië houden pro en contra elkaar met elk 47 procent precies in evenwicht.

In de nieuwe lidstaten Polen, Tsjechië en Hongarije bestaat veel scepsis. In Polen bestaat nog een duidelijke meerderheid: 54 procent van de Polen is voor, 31 procent tegen. In Hongarije zijn die percentages 48 en 41. Tsjechië is de enige NAVO-lidstaat die door The Economist is aangedaan met een duidelijke meerderheid tegen de luchtacties: 57 procent van de Tsjechen ziet er geen heil in, 35 procent doet dat wel. In Griekenland, de lidstaat waar het aantal tegenstanders zonder twijfel het aantal voorstanders ver overtreft, werd geen peiling gehouden, net zo min als in Turkije of de Benelux.

Het grootste percentage voorstanders vond The Economist – uiteraard – in Kroatië, het buurland van Servië: 82 procent van de Kroaten is voor en slechts zeven procent tegen. De grootste percentages tegenstanders trof het blad – en ook dat is geen verrassing – aan in Rusland en de Oekraïne, respectievelijk 94 en 89 procent. Van de Russen is maar twee procent het met de NAVO-acties eens en van de Oekraïeners maar vier procent. Van de Finnen is precies de helft voorstander en is 35 procent tegen. De Slowaken zijn nog iets negatiever over de bombardementen dan de Tsjechen: 75 procent is tegen, 21 procent voor.