Boetedreiging KPN

KPN Telecom moet uiterlijk 1 juli de schaarste op het telefoonnet hebben opgelost. Gebeurt dit niet, dan zal toezichthouder Opta het bedrijf beboeten. Tot die tijd moet KPN de beperkte capaciteit in elk geval eerlijk verdelen tussen zichzelf en de concurrenten. Als dat niet mogelijk is, moet er een redelijk alternatief komen.

KPN heeft zelf altijd gezegd dat op 1 juli de capaciteitsproblemen tot het verleden behoren, maar de Opta twijfelt nog. Die verhoogt nu de druk naar aanleiding van de resultaten van twee onafhankelijke onderzoeken. De meningen over de ernst van de capaciteitsproblemen lopen, zelfs binnen KPN, sterk uiteen.

Bij onvoldoende capaciteit op het net krijgen bellers geen gehoor. Volgens Opta wordt de concurrentie ondermeer belemmerd, omdat een deel van de vertrokken klanten teruggaat naar KPN.

KPN is volgens Opta de enige die ervoor kan zorgen dat de verbinding tussen het eigen net en de lijnen van concurrenten wordt vergroot. De toezichthouder heeft dan ook aangegeven dat KPN voldoende moet investeren. (ANP)