Bad Wiessee

De belangrijkste sociaal-democraat van dit Beierse dal is eruit gestapt wegens de oorlog. Fabian von Xylander was jarenlang voorzitter van het SPD-district en van de streekraadsfractie, en hij heeft het allemaal in één klap overboord gezet: ,,Ik kan het niet verantwoorden, dat voor de eerste maal in de 135-jarige geschiedenis van de Duitse sociaal-democratie een SPD-bondskanselier en een SPD-minister van Defensie het inzetten van Duitse soldaten bevelen, buiten het volkenrecht, en in strijd met de Duitse grondwet.''

Ik lees het aan de ontbijttafel van hotel Lederer am See, met uitzicht op een druipend nat bergmeer. Mijn gezelschap bestaat uit gepensioneerde echtparen, en de achtergrondmuziek is geheel afgestemd op hun gelukkigste jaren: Glenn Miller, een onschuldige schlager uit de jaren dertig. Toen heette het hier nog Kurhotel Hanselbauer. Ach ja, dat waren tijden, toen `der Hitler' in het Morgengrauen van de 30ste juni 1934 hier persoonlijk Ernst Röhm en andere top-SA'ers uit bed haalde – een bed dat sommigen ook nog deelden met jonge SA-knaapjes. De SA werd te wild en te eigenwijs – vandaar deze `Röhm-Putsch'. Ze zouden allemaal afgemaakt worden, inclusief Röhm zelf, die er niets van begreep en alleen maar riep: `Mein Führer!'

Ik heb de mooiste hoekkamer van de gang waar het gebeurde, volgetimmerd met warm eiken en een prachtig uitzicht op de zwemsteiger van de jongens. Sliep hier Röhm? Het doet me weinig meer. Zestig jaar lang hebben hier de ijverigste werksters gepoetst, en poetsen verdrijft het kwaad, zoals iedereen in Bad Wiessee weet.