Akzo helpt La Scala

De neoklassieke façade van het Milanese operahuis La Scala zal volledig worden gerestaureerd op kosten van het Nederlandse bedrijf Akzo Nobel Coatings.

De restauratie is onderdeel van een volledige update van het achttiende-eeuwse gebouw die was gepland ter gelegenheid van de herdenking Verdi's dood, in januari 2001. De twee andere projecten, modernisering van het toneel en verbetering van de veiligheid, zijn vastgelopen in bureaucratische verwikkelingen en politieke strijd en zullen pas in het jaar 2002 beginnen.

Na de restauratie van beelden en pilaren zal de voorzijde van het gebouw worden geverfd in een heldere zachtgele kleur. Het is niet zeker of dit de kleur was die architect

Giuseppe Piermarini voor het operahuis had bedacht toen het in 1778 openging. Er zijn geen documenten gevonden die daar uitsluitsel over kunnen bieden. Maar op een negentiende-eeuwse prent van de schilder Inganni is een gele voorgevel van La Scala te zien die duidelijk afsteekt bij de witte gebouwen in de omgeving. Nu is de façade, mede door de vervuiling, betrekkelijk donker van kleur.

Akzo Nobel Coatings, in Italië beter bekend met de merknaam Sikkens, zal alle kosten op zich nemen, met uitzondering van de steigers, waarvoor een subsponsor is gevonden. Managing director Marco Sbarbaro zei dat de arbeids- en materiaalkosten rond de één miljard lire zullen liggen, ongeveer 1,14 miljoen gulden. Het bedrijf heeft zich in principe bereid verklaard in een latere fase, bij de werkzaamheden aan het interieur, ook de restauratie van de foyer van het operahuis voor zijn rekening te nemen.

Inmiddels is begonnen met het plaatsen van steigers voor La Scala. Het schilderwerk moet klaar zijn vóór het nieuwe operaseizoen, dat in Milaan traditioneel begint op 8 december. De voorzijde was hard toe aan een opknapbeurt. Het wereldberoemde operahuis is sinds de Tweede Wereldoorlog slechts twee keer geverfd.