Waals World Watch

Een lumineus product dat te zijner tijd waarschijnlijk terug te vinden zal zijn op luchthavens, hotels en Internet. De Waals World Watch, ontworpen door Charlotte van der Waals, geeft in één oogopslag op een enkele analoge klok de tijd aan in twaalf verschillende tijdzones. Dat is simpelweg bereikt door de ene kleine wijzer te vervangen door twaalf stuks die alle tegelijk om de as van het uurwerk meedraaien. Op elk van de afzonderlijke kleine wijzers staat een naam van een wereldstad. Met een blik op de wereldstad naar keuze plus de grote wijzer, is de tijd aldaar makkelijk af te lezen. De typografie is van Tessa van der Waals. Op de vele wijzers na heeft de klok uiterlijk wel wat weg van de Swiss railway horloges: witte achtergrond, zwarte en rode wijzers en een chromen rand. Vooralsnog komt de Waals world watch in twee uitvoeringen: met een doorsnede van 25 en 35 cm en is in een gesigneerde 0-versie uitgevoerd.

*De Waals World watch kost ƒ350 (doorsnede 25 cm) en ƒ400 voor de grote versie. Verkoopinformatie: 020-6236641

Illykopjes

Het originele, dikwandige, witte kopje met het roodwitte Illy-logo, van de hand van architect Matteo Thun, is al langer bekend. Maar sinds espresso in Nederland aan zijn opmars begon, kwamen de designerkopjes van Illy op de markt. De door kunstenaars gedecoreerde koffiekopjes zijn sinds de introductie in 1992 een doorslaand succes en eigenlijk te mooi om uit te drinken. De twee series van elk zes kopjes zijn dit jaar van de hand van Peter Roesch en Roberta Pietrobelli. De serie van de Zwitser Roesch — afkomstig van de Lucerne School of Art — draagt de naam `Schwung'. De Milanese Pietrobelli, opgeleid aan de `Accademia di Brera', brengt `Zebra'. Zij was in 1995 al verantwoordelijk voor de collectie `Spirali'. De kopjes zijn genummerd en gesigneerd.

*De kopjes zijn verkrijgbaar op de verkooppunten van Illy, onder meer De Bijenkorf. De serie kost ƒ199 incl. een blik koffie. Inl: Illy: 078-6738888.

Adidas horloges

Adidas is vooral bekend door loopschoenen. De drie strepen van het logo zijn wereldwijd bekend. Die drie streepjes zijn ook te vinden op de collectie designhorloges die de Duitse fabrikant uitbrengt. Geen (saaie) Duitse degelijkheid, maar felle modieuze kleuren. De meest opvallende zijn de vier horloges uit de Visoa-lijn: digitale horloges waarvan de cijfers aan weerzijden van het display worden vervormd. Het heeft geen nut, maar leuk is het wel. De AL2000-serie kent behalve een mooie band ook een groot display. Prominent aanwezig in het display is het Adidaslogo dat 360 graden roteert als het alarm afgaat. Net als de overige digitale modellen komen deze horloges met het duidelijke blauwe backlight dat inmiddels het miniscule lampje rechtsboven in bijna alle digitale horloges heeft vervangen.

*Adidas horloges zijn te koop bij de meeste horlogewinkels en sommige sportzaken. Prijzen tussen ƒ69,95 en ƒ449,95. Inl:020-4002920.

Schoenenrek

Het aloude schoenenrek is in een nieuw jasje gestoken door de Deen Erik Magnussen. Hij is hoofdontwerper bij het Deens merk Stelton. Geen gammel houten geval dat het begeeft bij plaatsing van een paar stevige laarzen, maar een strak vormgegeven stalen constructie. Opmerkelijk is dat de schoenen licht voorover staan. Het stalen rek is er in twee kleuren: aluminium en zwart en is 59 cm breed en 37 cm diep. Het rekje kan zowel op de grond worden geplaatst als aan de muur bevestigd. Bij aanschaf van meerdere rekjes kunnen deze zowel horizontaal als verticaal worden bijgeplaatst. Voor bevestiging aan de muur moet overigens wel een assemblagekit van Stelton worden gekocht. Op een rekje kunnen drie tot vier paar schoenen. Ook heeft Magnussen aan jas en hoed gedacht. De kapstok annex hoedenrek komt in een vergelijkbare stalen constructie, waar de assemblagekit wel wordt bijgeleverd.

*Het schoenenrek kost ƒ148, de kit voor bevestiging ƒ41. Het hoedenrek kost ƒ258 incl kit. Verkoopinfo: Mobach Groothandel. Tel: 0346-251275.

Splash

Splash heet de zitcreatie van de Spanjaard Jorge Pensi. De stoel is de vrucht van drie jaar research en lijkt een golvende beweging te maken. Het bedrijf Amat uit Barcelona brengt de stoel in dertien verschillende kleuren op de markt, van vertrouwd zwart tot het meer opvallende mintgroen. Splash is opgebouwd uit recyclebare materialen. Amat benadrukt dan ook het milieuvriendelijke aspect van de stoel. Zitting en rugleuning zijn van polypropyleen, poten en armleuning zijn van aluminium. De stoel is ongeveer 80 cm hoog en 54 cm diep en stapelbaar.

*Splash kost ƒ245. Verkoopinfo: Modular Sustems. Tel: 020-4195751.

FPE Stoel

Het Italiaanse Kartell brengt een stoel met de weinig Italiaanse naam Fantastic Plastic Elastic Chair op de markt. De FPE-stoel is ontworpen door Ron Arad en is verkrijgbaar in zes kleuren: opaalwit, geel, oranje, groen, donkerblauw en rood. Oorspronkelijk is de stoel ontworpen voor de in Nederland onbekende Adidas sportcafés. Het polyester zit- en ruggedeelte is transparant en kenmerkt zich door de vloeiende krommende lijn in het design. Het plastic is uit één stuk gevormd. Ook de aluminium stoelpoten zijn licht gekromd en volgen de lijn van het zitgedeelte. De FPE-stoel, die enigszins herinnert aan vormgeving uit de jaren zeventig, is stapelbaar.

*De Kartell FPE-chair kost ƒ330. Verkoopinfo: Modular Systems. Tel: 020-4195751.