VS overwegen nu toch inzet grondtroepen

Onder druk van Groot-Brittannië en Frankrijk stemt de Amerikaanse regering ermee in de inzet van grondtroepen in Kosovo te overwegen. Maar zij zegt ook dat ze nu nog tegen een invasie in Joegoslavië gekant blijft.

De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, zegt vandaag in The Washington Post dat hij de militaire leiders van de NAVO heeft opgedragen nieuwe plannen te maken voor een grondoffensief. Het is volgens Solana nodig dat ,,alle opties op tafel liggen''. Ook hij zegt dat de NAVO de beslissing grondtroepen in te zetten nog lang niet heeft genomen.

Wekenlang wilde het Witte Huis niet ingaan op de vraag of de inzet van grondtroepen in Kosovo nodig is om de Kosovaren te beschermen en de Servische troepen uit Kosovo, of een deel daarvan, te verdrijven. De luchtaanvallen zouden voldoende moeten zijn.

Maar aan de vooravond van de topontmoeting van NAVO-leiders, morgen in Washington, gaan de Amerikanen akkoord met een heroverweging van de militaire opties. Afgelopen zomer zijn er al voorlopige plannen gemaakt voor een eventueel grondoffensief. Maar nu acht het Witte Huis de tijd gekomen opnieuw te bekijken wat voor soort troepenmacht en hoeveel manschappen hiervoor nodig zijn. ,,Het zou onverantwoordelijk zijn niet af en toe onze plannen te actualiseren'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Binnen de NAVO wordt al langer gesproken over de mogelijkheid grondtroepen in te zetten nu de luchtaanvallen onvoldoende lijken om Belgrado te doen inbinden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zei gisteren in het Lagerhuis dat hij zich een situatie kon voorstellen ,,waarin het zinvol is om grondtroepen in te zetten''. De Franse president Chirac sprak over ,,aanvullende middelen'' om een einde te maken aan de ,,slachtpartijen, verkrachtingen, platgebrande dorpen en families die uiteengerukt en op straat gegooid worden''.

REACTIE IVANOV:: pagina 9