Vojvodina van Servië geïsoleerd

Bij nieuwe NAVO-bombardementen is de noordelijke regio van Joegoslavië, de Vojvodina, vrijwel geheel afgesloten van Servië.

Bij een luchtaanval werd vannacht de villa van de Joegoslavische president Miloševic in Dedinje, een voorstad van Belgrado, verwoest. Miloševic en zijn in Joegoslavië zeer invloedrijke vrouw, Mira Markovic, waren op het moment van de aanval niet thuis. De Joegoslavische leider slaapt tegenwoordig elke nacht in een andere bunker. De NAVO meldde een ,,presidentiële commandopost'' te hebben aangevallen, maar niet te weten of het om een residentie van de president ging. Van de villa is volgens Belgrado niets overgebleven.

De NAVO praat inmiddels steeds intensiever over de inzet van grondtroepen in Kosovo. De zes maanden oude plannen van de NAVO voor een eventuele aanval op de grond worden geactualiseerd. President Clinton en de Britse premier Blair bespraken het thema gisteren in het Witte Huis. De NAVO kreeg gisteren van de Tsjechische Republiek en Slowakije toestemming om voor het overbrengen van materiaal en (grond)troepen vanuit Duitsland gebruik te maken van het luchtruim en het spoorwegnet van beide landen. Roemenië gaf vandaag de NAVO toestemming van het Roemeense luchtruim te maken, Bulgarije beslist daar later deze week over.

De Russische minister Ivanov presenteerde gisteren zes ,,principes'' voor een oplossing van de crisis: een beëindiging van alle militaire operaties [van de Servische en Joegoslavische troepen] in Kosovo en van de NAVO tegen Joegoslavië; de aftocht uit Kosovo van het ,,uitzonderlijk grote aantal'' Servische en Joegoslavische troepen en een terugtrekking van de NAVO-troepen die in Albanië en Macedonië langs de grenzen van Kosovo zijn gelegerd; de veilige terugkeer van vluchtelingen; de vrije toegang van hulporganisaties tot Kosovo; de hervatting van overleg over autonomie voor Kosovo binnen de grenzen van Joegoslavië; en een ,,internationale aanwezigheid' in Kosovo die ,,aanvaardbaar moet zijn voor allen'' – en die dus het groene licht van Belgrado zou moeten hebben. Tot dusverre heeft Belgrado zich verzet tegen de legering van een troepenmacht in Kosovo, onder welke vlag dan ook, terwijl de NAVO nog steeds vasthoudt aan een NAVO-troepenmacht. President Jeltsins Joegoslavië-gezant, Viktor Tsjernomyrdin, praat vandaag in Belgrado met de Joegoslavische president Miloševic. Zijn missie is overigens niet met de NAVO gecoördineerd. Bij aankomst zei Tsjernomyrdin met ,,specifieke voorstellen voor een beëindiging van de tragedie'' naar Belgrado te zijn gekomen.

De NAVO vernielde vannacht in de Vojvodina de Donau-brug bij Beška, de laatste brug over de Donau (behalve die bij Pancevo bij Belgrado) die nog niet was aangevallen. De Vojvodina, rijk landbouwland, is nu vrijwel geïsoleerd van Servië.

Volgens Belgrado viel de NAVO gisteren in Kosovo een kamp met Servische vluchtelingen uit Bosnië en Kroatië aan; daarbij zouden tien doden zijn gevallen. De NAVO heeft de aanval ontkend. In Belgrado is gisteren gezegd dat de bombardementsvluchten van de NAVO tot nu toe aan vijfhonderd burgers in Joegoslavië het leven hebben gekost. (Reuters, AFP, AP)