Trauma's bij baby's

Van de twintig kinderen die op 5 april werden geboren in één van de vluchtelingenkampen in Macedonië, zullen er zeker vier ernstige psychiatrische gevolgen ondervinden van de gevolgen van de oorlog in Kosovo. Dat zei professor B. Schreuder vanmiddag in zijn oratie `Wat niet weet, wat wel deert' bij de aanvaarding van de bijzondere leerstoel Transgenerationele Oorlogsgevolgen aan de Nijmeegse universiteit.

Volgens Schreuder, directeur van de Stichting Centrum '45, kunnen ook ervaringen die kinderen zich niet lijken te herinneren, een ingrijpende invloed hebben. Ten onrechte wordt volgens de hoogleraar verondersteld dat zeer kleine kinderen geen gestructureerde herinnering hebben. Kinderen kunnen bovendien psychiatrische problemen ondervinden door traumatische ervaringen van hun ouders. Schreuder gaat ervan uit dat de oorlogsgevolgen worden doorgegeven van ouder op kind, transgenerationeel. Zo kunnen traumatische ervaringen zich in het lichaam `verankeren' door blijvende storing van het hormonale systeem. Het kan ook te maken hebben met de prenatale stress die de moeder aan het kind `doorgeeft'.