THEATER

Adel Blank

Door Alex van Warmerdam geschreven en geregisseerde absurde komedie, waarin tot op het bot verziekte familieverhoudingen op meedogenloze wijze uitmonden in dood en verderf. Adembenemend precies gespeeld door ijzersterke acteurs van De Trust: alleen al de scène rondom het gebruik van een dienstbodebelletje rechtvaardigt een gang naar het theater. 23, 24 april Grand Theater Groningen, 28, 29 april Theater Bis s' Hertogenbosch.

De woudduivel

Vroege en minder geslaagd geachte versie van Tsjechovs Oom Wanja door het Onafhankelijk Toneel, in de regie van Mirjam Koen. De reputatie van het stuk wordt doeltreffend gelogenstraft met deze hilarische en vindingrijke enscenering, waarin berkenhout domineert. Het geweldige spel zet de bekende landadellijke zielepoten op niet eerder vertoonde wijze te kijk, grappige treurigheid bewerkstelligen is het moeilijkste dat er is, maar OT lukt het. T/m 22 mei (m.u.v. 26 april t/m 4 mei) in het OT-Theater, Rotterdam. Inl 010-4769029.

De Ronde van Vlaanderen

Een Vlaamse familie wacht op de coureurs - en op de dag van de vrijheid. De even trieste als geestige tekst is van Walter van den Broeck; Ignace Cornelissen regisseert. Amsterdam, Theater Bellevue, 27 en 28 april.

Mussen en Zwanen II

Virtuoze relatiekomedie van Haye van der Heyden: vier acteurs in cabareteske scènes over liefde en lusteloosheid. 23 april Amstelveen Cultureel Centrum, 24 april Heerenveen Posthuistheater, 27 april Zaandam Zaantheater, 29 april Utrecht Stadsschouwburg.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 24, 25 april Den Haag Theater aan het Spui, 27 april Heerlen Stadsschouwburg, 29 april Apeldoorn Orpheus.

Hamlet

In de regie van Johan Doesburg bij Het Nationale Toneel. Intelligente, strak geregisseerde voorstelling over het conflict tussen denkkracht en vertwijfelde angst voor waanbeelden. Sterke rollen van Gijs Scholten van Aschat als Hamlet, Will van Kralingen als Gertrude, Rik van Uffelen als Claudius en vele anderen. 24 april Nijmegen Stadsschouwburg, 28 april Wageningen Schouwburg, 29 april Venlo De Maaspoort.

De Vader

De dochter is de inzet van een meedogenloze strijd tussen man en vrouw in Strindbergs vroege drama, door Jules Terlingen van Würz bewerkt tot een eigentijdse cartoon. Den Haag, Plein 23, 23 t/m 27 april, Res 020-6201250.