Telekom log en ouderwets

Deutsche Telekom verkeert nog in de Middeleeuwen, zei topman Wim Dik van KPN Telecom onlangs in een vraaggesprek. De Duitse gigant (179.000 werknemers, omzet bijna 80 miljard gulden) loopt volgens hem zo'n zes jaar achter op zijn eigen Nederlandse bedrijf en in zo'n springerige wereld als de telecom is dat een eeuwigheid.

Zo'n vernietigend oordeel over Telekom klonk vorig jaar ook al door in de woorden van Erik Jan Nederkoorn, de oud-topman van Fokker die anderhalf jaar lang in de raad van bestuur van Deutsche Telekom de internationalisatie van de grond moest tillen. Nederkoorn vertrok in januari 1998, gefrustreerd door de logheid van het bedrijf. Beslissingen werden genomen op basis van dikke pakketten papier die de hele organisatie al door waren geweest, want er werden geen beslissingen genomen voordat iedereen van laag tot hoog zijn handtekening voor akkoord had gezet. ,,En dan dacht ik: wat we ook besluiten, we zijn toch al te laat.''

De eerste beursgang in 1996 had 20 miljard mark opgebracht. Omdat Deutsche Telekom met France Telecom een soort niet-aanvalsverdrag had gesloten, wilde Nederkoorn die miljarden in Groot-Brittannië besteden. Hij werd teruggefloten en legde zijn functie neer.

Deutsche, dat nog voor 72 procent in handen van de Duitse overheid is, heeft twee problemen: een enorme schuldenlast en een afkalvend marktaandeel in de thuismarkt.

Toch behoort Deutsche tot de grote spelers die puur door hun omvang de toekomst van de telecom in Europa zullen bepalen.