Talibaan verliezen Afghaanse stad

De Afghaanse oppositie heeft gisteren na een langdurig offensief de stad Bamiyan in het midden van Afghanistan op de radicaal-islamitische Talibaan heroverd. Dit melden zowel oppositiewoordvoerders als onafhankelijke bronnen. De door Iran gesteunde shi'itische Hezb-i-Wahdat-militie zegt de stad onder controle te hebben. Shi'itische Hazara's vormen de meerderheid in Bamiyan en de gelijknamige provincie. De sunnitische Talibaan, die nog 80 procent van Afghanistan controleren, hadden Bamiyan in september ingenomen. Tijdens vredesbesprekingen onder auspiciën van de Verenigde Naties in maart spraken de Talibaan en de oppositie af te gaan werken aan een gezamenlijke regering. Sindsdien echter is de burgeroorlog in Afghanistan in alle hevigheid opgelaaid. (AFP, AP Reuters)