Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nova/Den Haag Vandaag. Vanuit de Oude Vergaderzaal in het Tweede Kamergebouw presenteren Ferry Mingelen en Rob Trip een uitzending rondom het rapport in zake de Bijlmerramp. De commissie en andere betrokkenen zullen hun reacties geven. Ter plekke in de Bijlmer vraagt Kees Driehuis bewoners hun indrukken van het rapport en vanuit Israel zorgt correspondent Ankie Rechess voor reacties. Ned.3, 21.00-23.20u.

Panorama. Met een reportage over Fatmir en Naime Krasniqi en hun drie kinderen die oorlog ontvluchten en in België hun familie weerzien. Panaroma volgde hen in Kosovo en op reis naar België. VRT 22.05-22.35u.

DOCUMENTAIRES

Fast Forward. Met deze keer onder meer een scholengemeenschap in Schagen die verplicht lesgeeft in zelfverdediging. Ned.1, 18.30-18.55u.

Arena: Salman Rushdie. In Rushdies nieuwste roman The Ground Beneath her Feet speelt een aardbeving op 14 februari, valentijnsdag, 1989 een belangrijke rol. Op die dag werd ook de fatwa over Rushdie uitgesproken. In een gesprek met Francine Stock vertelt de schrijver over dit feit en andere zaken. Ook spreekt zij met zanger Bono en gitarist Edge van U2, die een lied uitvoeren dat zij maakten op basis van gedichten uit het boek. BBC2, 00.20-01.00u.

PRAATPROGRAMMA

Geel: Had ik dat geweten. Jacobine Geel praat met schrijfster en criminologe Andreas Burnier en de Vlaamse schrijfster Monika van Paemel over de oorlog in Kosovo. Wanneer laat je de stem van je geweten spreken? Ned.1, 22.01-22.31u.

Barend & Van Dorp. Met commentaar op het Bijlmerrapport van commissielid Rob Oudkerk en de advocaat Theo Hiddema. RTL4, 23.15-24.00u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de halve finale in de Europacup 2 Real Mallorca – Chelsea. SBS6, 20.30-22.55u. en BBC1, 20.45-23.00u.

MUZIEK

Una voce particolare. Eerste aflevering uit de tweede reeks van zes van dit populair-klassieke zangprogramma van de Tros. Presentator en zanger Ernst Daniël Smid ontvangt in zijn feestelijke operadecor vanavond kleinkunstenares Karin Bloemen. Ned.2, 21.09-22.12u.

Lost in Music. Eerste aflevering van een muziekquiz. Zie TV-Vooraf. Veronica, 21.25-22.30u.

KUNST

Stardust. Een interview met Paul Laverty, scenarioschrijver van My Name is Joe, de nieuwe film van Ken Loach. Verder een bezoek aan de set van Total Loss, de film van de Nederlandse regisseur Dana Nechustan. Ned.3, 19.51-20.18u.

AMUSEMENT

Blackadder. Derde reeks van de klassieke comedyserie met Rowan Atkinson. Engeland, 1760-1815. Deze periode was berucht om zijn bloederige toneelstukken. Steeds weer sleurt de prins-regent zijn butler Blackadder mee naar die drakerige drama's. Het wemelt er van de anarchisten en de acteurs en het is maar de vraag wie de prins-regent het meest moet vrezen. Afl.: Sense and senility. Canvas, 23.20-23.50u.

FILM

Awakenings (Penny Marshall, 1990, VS). Salonfähige verfilming van Oliver Sacks' gelijknamige verslag van zijn ervaringen met patiënten wier waakslaap dankzij een Parkinson-medicijn na dertig jaar werd doorbroken. Met Robert De Niro als patiënt Leonard L. en een opmerkelijk ingetogen Robert Williams als de verlegen neuroloog. Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

The Day the Earth Stood Still (Robert Wise, 1951, VS). Allegorische science-fiction-klassieker zou geboorte, dood en wederopstanding van Christus verbeelden. Buitenaards wezen Michael Rennie maant de wereldleiders een punt te zetten achter oorlogen. Om zijn pleidooi te onderstrepen laat hij mondiaal een uurtje de stroom uitvallen. Onderwijl leert hij, ondergedoken bij weduwe Patricia Neal, de menselijke soort kennen. Ook met de klassieke uitspraak `Gort! Klaatu barada nikto!' en buitenaardse muziek van Bernard Herrmann. Fox, 20.35-22.05u., met reclame.

Nebessa obetowannije (Eldar Rjazanov, 1991, Sovjet-Unie). Satirische allegorie over democratisering van de Sovjet-Unie. Bestaan van 43 Moskouse vuilnisbeltbewoners wordt verstoord door komst van Amerikaanse projectontwikkelaar. ZDF, 0.15-2.15u., tweetalig.

Les bonnes femmes (Claude Chabrol, 1960, Frankrijk). Destijds ondergewaardeerd, ironisch juweeltje van Chabrol portretteert de romantische dromen waarmee vier winkelmeisjes hun werkelijkheid proberen te ontvluchten. Met Bernadette Lafont, Stéphane Audran. ARD, 0.50-2.15u., nagesynchroniseerd.

Barbarosa (Fred Schepisi, 1982, VS). Effectieve western grijpt terug op traditionele balladevorm. Over de vriendschap tussen de legendarische outlaw uit de titel (Willie Nelson) en de eveneens voortvluchtige boerenzoon Gary Busey. BBC1, 1.05-2.30u.

The Little Hut (Mark Robson, 1957, Engeland). Sophisticated komedie, naar stuk van André Roussin, waarin Ava Gardner met echtgenoot David Niven en minnaar Stewart Granger op onbewoond eiland verzeild raakt. Morgen, ARD, 14.30-16.00u.

Bei mir liegen Sie richtig (Ulrich Stark, 1990, Duitsland). Komisch vehikel voor Didi Hallervorden. Nachtwaker wordt aangezien voor dokter. Morgen, ZDF, 14.30-16.00u.

Mixed Nuts (Nora Ephron, 1994, VS). Schrijfster van When Harry Met Sally en regisseuse van Sleepless in Seattle maakte een algemeen als mislukt beschouwde, zwarte klucht rond cliënten en personeel van Steve Martins telefonische hulpdienst Lifesavers. Ook met Juliette Lewis, Madeline Kahn. Morgen, SBS6, 15.25-16.55u., met reclame.