Schone auto stapje dichterbij

De schone waterstofauto is een stapje dichterbij gekomen. In de Amerikaanse staat Californië is een proef aangekondigd met vijftig auto's en bussen die door een brandstofcel op waterstof worden aangedreven. De eerste twee wagens rijden al. Dergelijke voertuigen wekken in een brandstofcel waterstof op waarmee de wagen elektrisch kan worden aangedreven. Het proces levert bijna geen uitstoot aan schadelijke gassen op en scheelt de helft in CO2emissie. De wagens rijden zo'n 30 kilometer op 1 liter brandstof. De waterstofwagens komen uit het California Full Cell Partnership, een project waarbij DaimlerChrysler, Ford, Shell, Texaco, Atlantic Richfield (nu onderdeel van BP) en brandstofcelfabrikant Ballard samenwerken. In 2001 moeten alle vijftig wagens over de Californische wegen rijden. (ANP)