Red Devils hemel in geprezen

Fenomenaal, glorieus, sensationeel – de Engelse ochtendkranten komen vanmorgen superlatieven tekort om de 3-2 overwinning van Manchester United op Juventus te beschrijven. The Guardian noemt de ploeg van manager Ferguson liefkozend de `Red Devils'. ,,United plantte een glorieuze rode vlag op een van de meest prestigieuze Europese toppen'', schrijft de krant.

Voor veel kranten is de finale van de Champions League, op 26 mei tegen Bayern München, bij voorbaat een emotionele confrontatie. In 1958 verongelukte bij München het vliegtuig met de selectie van Manchester United, dat net in Belgrado een wedstrijd tegen Rode Ster had gespeeld. De Daily Telegraph wijst erop dat 26 mei bovendien de negentigste geboortedag is van Sir Matt Busby, de legendarische oud-manager van United die het ongeluk overleefde en die United in 1968 naar het enige succes in de Europa Cup 1 leidde.

Ook The Times brengt het vliegtuigongeluk in herinnering. ,,Een overwinning op de Duitsers en de cirkel is rond'', schrijft een commentator. ,,Dan pas hebben Schmeichel, Neville, Beckham, Cole en de rest het verdiend om in een adem te worden genoemd met Bobby Charlton en George Best. En dan pas treedt Ferguson uit de schaduw van Busby.''

De Daily Mirror prijst vooral Dwight Yorke en Andy Cole, het dynamische aanvalsduo van United. De krant noemt het zuur dat uitgerekend aanvoerder Roy Keane (`Captain Fantastic') voor de finale is geschorst.

Het applaus aan het einde van de wedstrijd in het stadion Delle Alpi zette de toon voor de reacties in Italië. ,,Er is wel het een en ander aan te merken op het spel van Juventus, maar niet met een tegenstander die zo fantastisch speelt. Deze wedstrijd verdient geen proces'', schrijft La Repubblica.

,,We hebben ons te veel laten terugzakken en onze agressiviteit laten varen,'' zo verklaarde trainer Carlo Ancelotti de merkwaardige terugval na de 2-0 voorsprong. Hij wilde niemand speciaal de schuld geven, maar de kranten wijzen vooral naar het middenveld. Deschamps en Conte hadden weinig in te brengen, en Davids had volgens de tv-commentator niet meer dan een gewone dag, terwijl Juventus meer nodig had gehad.