POOLSE CHRZANVERSLAVING

De nogal luxe supermarkt aan de rand van het oude centrum van Warschau had een zeer toepasselijke naam: Mini Europa. Behalve een enorme sortering Poolse producten, hammen en worsten, gedroogde paddestoelen aan een touwtje en op wel twintig verschillende manieren ingemaakte haringen kon je er ook buitenlandse zaken als avocado's, potjes Chicken tonight, Hollandse kazen, Indiase kruidenmengsels en chutney's, rucola, basilicum, arboriorijst en mozzarella kopen. Toen ik tien jaar geleden voor het laatst in Warschau was bestond deze winkel niet. De levensmiddelenwinkels waren toen spaarzaam gevuld en op verzoek van vrienden nam ik de volgende wufte westerse kraaltjes uit Nederland mee: stroopwafels, bananen, avocado's en vanillevla. Op het lijstje met verzoeknummers stond deze keer: Oud Amsterdam kaas, zongedroogde tomaten in olijfolie, pesto en stroopwafels. De winkels zijn nu goedgevuld; voor geld is in Warschau van alles te koop. Aan de rand van de stad zijn naar Frans voorbeeld, door ondernemingen als Leclerc, verschillende gigantische supermarkten gebouwd. Het is dat de auto's op de parkeerplaats Poolse nummerborden hebben, anders zou je je in Mont de Marsan of Meudon wanen. Mijn indruk dat Polen echte vleeseters zijn wordt in die supermarkten en trouwens ook in Poolse kookboeken bevestigd. Nooit zag ik zoveel verschillende worsten, hammen en vleeswaren bij elkaar. Het is dan ook geen wonder dat toen in 1980 in Polen de prijs van vleesprodukten met 50 tot 80 procent werd verhoogd de eerste stakingen begonnen, die werden gevolgd door de oprichting van Solidarnosc en in 1981 door de staat van beleg. Onmisbaar in de Poolse keuken is ook chrzan, oftewel mierikwortel. Bij ontbijt, lunch en diner, altijd stond de chrzan binnen handbereik, want chrzan past op bruin brood, op ham, tomaat, komkommer, haring, zalm, karper, aardappel en de eigen wijsvinger. Vanwege een in Warschau opgelopen mierikwortelverslaving een recept voor een Poolse haringsalade. De bereiding van dit voorgerecht is eenvoudig. Snijd de gepelde ui in dunne ringen en de radijzen in plakjes. Snijd de haringen in stukjes van 2 cm breed. Schep haring, yoghurt, ui, radijs en mierikwortel door elkaar. Garneer de salade met plakjes komkommer.