Philips trekt koersen mee omhoog

Philips was vanmorgen de ster van de Amsterdamse beurs. De nettowinst per aandeel daalde weliswaar in het eerste kwartaal, maar geschoond voor bijzondere baten kwam het resultaat van Philips uit lopende activiteiten hoger uit dan beleggers hadden gedacht. Beleggers waardeerden het aandeel Philips daarom met 3,63 procent op tot 82,70 euro.

Ook Wall Street gaf het Damrak een flinke impuls. De Dow Jones-index van de beurs van New York boekte gisteren opnieuw een record. De stijging van de AEX-index, met 6,40 punten tot 561,61 punten, was overigens minder dan die van de andere Europese beurzen. De Amsterdamse effectenbeurs telde evenveel dalers als stijgers.

De automatiseringsfondsen deden het vanmorgen goed, zowel bij de hoofdfondsen als in de Midkap. ASML ging omhoog met 1,40 euro naar 43,75. Baan deed mee met 30 eurocent naar 8 euro en ook Getronics en Cap Gemini zaten op winst. Unilever profiteerde het meest van de goede stemming in New York en Londen, en was na Philips de grootste stijger met 3,39 procent tot 65,50 euro.

Dalers waren er ook. DSM en Akzo Nobel verloren beide terrein na de opmars van gisteren, toen Akzo meevallende kwartaalcijfers publiceerde. Handelaren verklaren de lichte daling van Akzo uit winstnemingen. Het chemieconcern leverde 95 eurocent in en landde op 42,15 euro. DSM liet 1,85 liggen op 92 euro. Handelaren maken zich overigens geen zorgen over Akzo omdat het fonds het de afgelopen tijd redelijk heeft gedaan.

De financiële waarden blijven gevraagd. ABN Amro en Aegon vielen beide op. Beleggers vinden dat de bank het goed doet en bij de tijd is met bij voorbeeld elektronisch bankieren. SNS verhoogde zijn raming van de winst per aandeel van ABN Amro. Beleggers beloonden ABN Amro met een winst van vijf dubbeltjes op 21,45. Aegon klom met 1,30 naar 83,10 euro. Gucci moest 2 procent prijsgeven op 72,30 euro, nadat een Italiaanse krant meldde dat de topontwerpers van het bedrijf ontslag zouden nemen als het overnamebod van het Franse LVMH op Gucci slaagt.