Pepperspray op proef bij twee korpsen

De politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en Brabant-Noord mogen op proef pepperspray gaan gebruiken. Dit hebben de beraden van hoofdcommissarissen, hoofdofficieren en korpsbeheerders gisteren geschreven in een brief aan minister Peper (Binnenlandse Zaken).

Een woordvoerder op het ministerie gaat ervan uit dat ,,Peper akkoord gaat'', omdat hij de korpsen zelf heeft gevraagd regio's aan te wijzen voor het proefproject.

Pepperspray is onder strikte voorwaarden een alternatief om gebruik van een vuurwapen te voorkomen, maar dient ,,geenszins'' ter opvulling van het ,,gat tussen wapenstok en pistool', aldus de beraden. Door het mengsel van water en olie uit Spaanse Peper in de ogen te spuiten, kunnen agressieve personen tijdelijk worden uitgeschakeld.

Pepperspray mag van de beraden niet tegen groepen worden gebruikt, of ter handhaving of herstel van de openbare orde. Tijdens de proef is pepperspray alleen geoorloofd om ,,in zeer ernstige situaties' een persoon aan te houden, of op momenten dat sprake is van noodweer.

TNO heeft pepperspray op cavia's getest. De beraden stellen als voorwaarde voor de proefprojecten dat TNO ook een pepperspray-experiment uitvoert met menselijke vrijwilligers.