`Onderzoek' naar in totaal 89 theorieën

Maar liefst 89 theorieën bestonden er over de Bijlmerramp, aldus Th. Meijer, voorzitter van de enquêtecommissie. ,,We nemen ze allemaal serieus.'' Alle theorieën dienden onderzocht te worden: ,,Het boek Bijlmerramp moet voor altijd gesloten worden'', aldus Meijer.

Hoe hebben Meijer en de zijnen theorie nummer 89 onderzocht? `Het lozen van de kerosine heeft extreme groei van tulpen in de omgeving van Diemen veroorzaakt.' Heeft de commissie de lengte van de tulpen voor en na de crash vergeleken? En hoe is stelling 76 na te gaan dat de mannen in witte pakken niemand minder waren dat `de Here Jezus en zijn discipelen'?

De theorieën zijn vooral binnen gekomen in de vorm van brieven. De commissie gaf vooraf immers aan voor elke opvatting open te staan. Bovendien verwijt de commissie vooral bewindslieden dat zij klachten rond de ramp te weinig serieus hebben genomen en dat schept voor de commissie de verplichting dat dan zelf wel te doen.

Nimmer is in de verhoren evenwel gevraagd naar de houdbaarheid van bijvoorbeeld theorie 29: `De piloot is expres gecrasht in de Bijlmermeer.' Of dat het ongeluk het gevolg was van een terroristische actie, een zwerm vogels die in de motoren terecht waren gekomen of dat gezien de reputatie van het toestel het eenvoudigweg was ,,gedoemd te verongelukken''. Ook zal theorie 20 altijd waar en onwaar kunnen blijken te zijn: `Een paar dagen voor de ramp heeft het vliegtuig nog een aanrijding met een vliegtuigtrap.'

De Israëlische geheime dienst blijkt ook tot de verbeelding te spreken. Zo zou vlak voor de crash vanuit de cockpit intensief contact geweest zijn met de Mossad. En is de ramp al met al (theorie 42) een ,,wraakoefening van de Mossad''.

De ramp zelf is evenzeer goed voor een handvol veronderstellingen: kunnen de gezondheidsklachten niet zijn veroorzaakt door een breuk in de riolering? En klopt het dat het puin van de twee getroffen flats is gebruikt voor de aanleg van wegen in de Bijlmermeer? De commissie blijkt het uiteindelijk allemaal niet te hebben onderzocht, want de meeste van de 89 theorieën vielen bij nader inzien buiten de onderzoeksopdracht.