Naspel zonder een betekenis

Het publiek wordt in het Amsterdamse theater De Brakke Grond naar binnen geloodst via een deur die toegang geeft tot de speelvloer van het zaaltje. We kunnen kiezen: op de grond gaan zitten of een staanplaats zoeken – stoelen zijn er niet.

De inrichting is rommelig en onoverzichtelijk en, bij nader inzien, geheel in overeenstemming met de warhoofdige vertoning die de theatermakers Anneke Bonnema en Hans Petter Dahl onder de titel Post coïtum omne animal triste est ons voorschotelen.

Ter afsluiting van deze eeuw heeft het duo met vier gasten uit diverse kunstdisciplines een voorstelling willen maken die begint waar het traditionele theater eindigt: in het vijfde bedrijf, na het hoogtepunt. Wij mogen kijken naar het naspel, waar ieder van de meewerkenden kennelijk naar willekeur vorm aan heeft kunnen geven.

Het resultaat is vormloos en stuurloos. Weliswaar is het creëren van chaos voor de makers een doel op zich, als ik het summiere begeleidende commentaar goed heb begrepen, maar dat lijkt mij vooral een manier om dit vertoon van onmacht alsnog artistiek te verantwoorden.

Wij toeschouwers moeten het intussen zelf maar uitzoeken. En ach, met het aangeboden glaasje sterke drank lukt dat ook best. We bevinden ons in het gezelschap van een Noorse indiaan die Finse gedichten in Engelse vertaling leest, een als clown uitgedoste masseur die een danser onder handen neemt, een vrouw die in haar pak van krakend klittenband keer op keer tegen een muur wordt geplakt, een vrouw met een veer op haar hoofd die Erbarme dich zingt en een man die gitaar speelt. Wat het te betekenen heeft, geen idee, maar kleurrijk is het zeker.

Er is bovendien muziek, er zijn filmbeelden en slecht verstaanbare teksten met een zwaarmoedige ondertoon – veel over de dood – en dit alles meestal gelijktijdig zoals het in dit post coïtale theatertijdperk betaamt. Na een uur is het naspel achter de rug. Het gepasseerde is dan al gauw vergeten, met frisse moed kunnen we het nieuwe millennium betreden.

Voorstelling: Post coïtum omne animal triste est door L&O Amsterdam. Spel: Anneke Bonnema, Hans Petter Dahl, Liza May Post, Robert Steijn, Oyvind Berg, Michael Schumacher. Gezien: 20/4 De Brakke Grond Amsterdam, aldaar t/m 1/5. Reserveren: (020) 626 68 66.