MUZIEK

Sokolov

De Russische pianist Grigory Sokolov geeft na drie eerdere zeer succesvolle optredens opnieuw een recital in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma staan verschillende stukken van de Engelse componist William Byrd (1543-1623), Beethoven en Ravel.

Rodelinda

De fraaie voorstelling van Händels opera Rodelinda, die in september in première ging bij het Onafhankelijk Toneel wordt nu in een aantal theaters herhaald. Sophie Danemann zingt de virtuoze titelrol, de muzikale begeleiding is van het Combattimento Consort Amsterdam olv Jan Willem de Vriend. 23 april 20u15 De Flint Amserfoort; 27, 29 april en 1 mei 19u30 Schouwburg Rotterdam.

Goddelijke Komedie

Onder de titel `Goddelijke Komedie' brengt het Asko olv Oliver Knussen een concert met In memoriam Dylan Thomas van Strawinsky en de Dante Trilogy van Charles Wuorinen. 27 april 20u30 Paradiso Amsterdam (inleiding 19u45). Res 0900-0191.

William Byrd

Het William Byrd Vocaal Ensemble geeft olv Nico van der Meel concerten met als thema St. Franciscus van Assisi: muziek uit de 16de eeuw tot nu van onder anderen Clément Janequin, Arne Mellnäs, Bernard van den Sigtenhorst Meyer, Francis Poulenc, Thomas Jennefelt en William Walton. 25 april 15u Posthoornkerk Amsterdam.

Puccini

Het Radio Symfonie Orkest geeft olv Eri Klas 25 april 15u in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht een concertante uitvoering van de komische opera Gianni Schicchi van Puccini, voorafgegaan door Verdi's ouverture Luisa Miller en de proloog uit I Pagliacci van Leoncavallo. Peter Sidhom zingt de titelrol, Inessa Galante zingt Lauretta.

Suzie LeBlanc

De sopraan Suzie LeBlanc en de klavecinist Richard Egarr brengen tijdens een tournee het programma Amor Roma met muziek van onder anderen Frescobaldi, Monteverdi en Händel. 23 april 20u15 Lutherse Kerk Groningen; 24 april 20u15 Oosterkerk Hoorn; 27 april 20u15 Oud-Katholieke Kerk Den Haag; 28 april 20u15 De Waag Leiden.

Duke Ellington 100 jaar De geboortedag van de in 1974 overleden componist/bandleider/pianist Edward Kennedy `Duke' Ellington (29 april) wordt vooral gevierd in Amsterdam en Den Haag. In de Ellingtonzaal van het Conservatorium van Amsterdam is er 22 april om 13u een bigband workshop en om 16u30 een concert door de conservatorium big band o.l.v. Henk Meutgeert. Diezelfde Meutgeert leidt in het kader van de VARA Matinee op de Vrije Zaterdag de Jazz Orchestra of the Concertgebouw in een programma dat o.a. Ellingtons bewerking van Tjaikovski's Notenkraker Suite omvat (24 april Concertgebouw Amsterdam 15u). Dit JOC voert ook Rob Pronks `Portrait of Duke Ellington' uit en wel voor een rechtstreekse radio-uitzending in EBU-verband (25 april BIMhuis Amsterdam 16u.30). Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is er een lezing van Ellington-biograaf James Collier gevolgd door een forumdiscussie met Nederlandse Ellingtonkenners (27 april 10u 's ochtends) en is er tijdens de `Koninginnennach' een aan Ellington gewijd concert door het Michiel Borstlap Trio en het Dutch Jazz Orchestra (29 april Dr. A Philipszaal 23u30). Films met Duke Ellington, de oudste uit 1929, zijn er ook, gegarneerd met live-muziek (2 mei Haags Filmhuis 14u). Veel aandacht aan Duke Ellington besteedt ook de ConcertZender (27 april van 18-1u, 30 april van 19-8u30).

Meat Loaf

De toen nog vrijwel onbekende E Street Band van Bruce Springsteen speelde in 1977 mee op de debuutelpee Bat Out Of Hell van Meat Loaf, die een jaar later wereldberoemd zou worden met de hit Paradise by the dashboard light. Ook zonder E Street Band en de toenmalige zangeres Ellen Foley heeft Marvin Lee Aday (zijn vrienden zeggen Meat) zich gehandhaafd als hit-artiest, onder meer met het opnieuw door Jim Steinman gecomponeerde I'd do anything for love (but I won't do that). Voor de huidige `best of'-tournee wordt een spectaculaire show beloofd. 27 april Ahoy, Rotterdam.