Museumtheater

In de 17de en 18de eeuw voeren honderden VOC-schepen naar de Oost. De bemanning was vaak maanden achtereen op zee . Wat aten ze tijdens zo'n lange reis? Welke ziektes liepen ze op? En hoe brachten de matrozen hun tijd door? In het Scheepvaartmuseum is er t/m 31 oktober elke dag museumtheater aan boord. De bemanning neemt bezoekers mee naar de 18de eeuw: er wordt onder leiding van de konstabel (onderofficier bij de marine) een kannon afgeschoten, in de kombuis bereidt de kok de maaltijd, de matrozen vermaken zich met spelletjes en de chirurgijn (scheepsdokter) houdt spreekuur. Naast deze vaste programmapunten zijn er de hele dag korte toneelstukjes en vertellen de bemanningsleden over hun dagelijks leven. Zo vertelt de kok bijvoorbeeld wat er op het menu staat, laat de matroos zijn (piepkleine) slaapplaats zien en de schipper legt uit hoe hij zijn route bepaalt. Programma: 12u geschutssoefening, 13u scheepsmaaltijd, 14u spreekuur chirurgijn, 15u geschutsoefening en 16u scheepsvermaak.

*Museumtheater t/m 31 oktober aan boord van het VOC-schip Amsterdam in het Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Open di t/m zo 10-17u, in de schoolvakantie ook op maandag open. Toegang ƒ8 voor kinderen van 6 t/m 17 jaar, daarboven ƒ14,50. Museumjaarkaart gratis. Inl 020-5232234.