MUSEA

Het Transparante Noorden

Als het gaat om vormgeving hebben we nog steeds de neiging naar het zuiden van Europa te kijken, maar Zweedse meubelen deden in Nederland al hun intrede ver voor KIEA zich hier vestigde en tot in de jaren zeventig voegde het Amsterdamse Stedelijk Museum voorwerpen uit Denemarken, Zweden en Finland aan zijn collectie toe. Voorbeelden daarvan zijn nu te zien op de begane grond van de Nieuwe Vleugel. Een verdieping hoger is een overzicht te zien van hedendaagse vormgeving uit de Scandinavische landen en IJsland.

Het Transparante Noorden, Industriële Vormgeving uit Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland t/m 13 juni in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u

The Fabulous Fifties

Had omstreeks 1950 een meerderheid van de gezinnen een elektrisch strijkijzer en een stofzuiger, de ijskast behoorde met de auto jarenlang nog tot de luxe goederen. De kleine expositie De Fabulous Fifties in Nederland in het Tielse Streekmuseum De Groote Sociëteit is een ode aan de jaren vijfig met zijn Tomadorekje, Solex, rotan fauteuil, draagbare pickup met singletjes van Cliff Richard voor de meisjes en Elvis Presley voor de jongens en het pruttelende oliestelletje. Het lijkt een tijd waarin geluk nog heel gewoon was, maar de tijdbalk aan de muur toont ook Korea-oorlog, opstand in Hongarije en Suez-crisis.

The Fabulous Fifties t/m 18 juli in Streekmuseum De Groote Sociëtiet, Plein 48, Tiel. Di t/m vr 10-17u, za/zo 13u30-16u30.

Moderne kunst

Met de groots opgezette expositie De Dageraad van de Moderne Kunst, Leiden 1890-1940 viert het Leidse museum De Lakenhal zijn 125-jarig bestaan. Ruim 300 kunstvoorwerpen – schilderijen, tekeningen, sculpturen, meubels, keramiek, zilver, tapijten – roepen een beeld op van het aarzelende ontstaan van een avant-gardistische, abstracte kunst in en rond Leiden en ook van de terugkeer, in de jaren dertig, van een meer behoudende, figuratieve kunst. Een uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de moderne kunst in Leiden leverde veel nieuw bronnenmateriaal op en bracht ook kunstvoorwerpen opnieuw aan het licht. Het resulteerde in een levendige expositie waar grote en zeer kleine talenten door elkaar heen hangen, en waar het niet uitsluitend draait om topstukken.

Dageraad van de Moderne Kunst t/m 29 aug in het Stedelijk Museum de Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

Willem den Ouden

Al veertig jaar observeert Willem den Ouden lucht en water rond de Waal en de uiterwaarden. De atmosfeer vertaalt hij in lineaire etsen, op bijna abstracte schilderijen en ook met heel veel water en weinig aquarelverf. Het overzicht in De Beyerd in Breda omvat die verschillende genres, die ook rijkelijk vertegenwoordigd zijn in een net verschenen monografie, waaraan flink wat schrijvers en dichters een bijdrage hebben geleverd.

Willem den Ouden, tekeningen, aquarellen, grafiek en schilderijen t/m 24 mei in De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. Di t/m vr 10-17u, za. zon. en feestdag. 13-17u. Boek: Willem den Ouden, Uitgeverij Sun, ƒ69,50.

En verder

Co Westerik t/m 30 mei in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem, di-za 10-17u, zo 12-17u. T/m 2 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 di-zo 11-17u. T/m 6 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam di-za 10-17u, zo 11-17u. T/m 4 juli in het Huygensmuseum Hofwijk, Westeinde 2a, Voorburg za t/m do 13-17u; Vionnet, keizerin van de mode t/m 6 juni in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Vogels, prenten, tekeningen en foto's t/m 27 juni in het Rijksmuseum, Stadhouderskade 42, Amsterdam. Dag 10-17u; James Ensor t/m 9 mei in Het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. Di t/m zo 11-17u; Jan Sluijters, 100 schilderijen t/m 25 april in het Singermuseum, Oude Drift 1, Laren. Di-za 11-17u, zo 12-17u; Bloeiende symbolen. Bloemen in de kunst van het fin de siècle t/m 9 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u; za, zo 12-17u; Obsessie voor schoonheid, Avant-garde fotografie van Erwin Blumenfeld t/m 25 april in het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein, Amsterdam; Mediakids t/m 9 jan in het Omroepmuseum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Di t/m vr 10-17u, za-zo 12-17u; Ferdinand Hodler: overzichtstentoonstelling t/m 2 mei in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u; Herinnering & herkenning selectie uit de ruim honderd jaar oude imposante archiefcollectie t/m 29 april in het Gemeentearchief Rotterdam, Hofdijk 651, Rotterdam; Ben ik in beeld? Portretpenningen uit de Renaissance. Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. T/m 23 mei di t/m vr 10-17u, za/zo 12-17u.