MEDIAVROUWEN

Maria Henneman is eindredacteur van het actualiteitenprogramma Netwerk. ,,Vrouwen komen op hun pad vaak plat seksisme tegen. Ik begon ooit op een economieredactie en als ik de telefoon opnam, dachten mensen vaak dat ik de secretaresse was. Je krijgt als vrouw ook regematig seksistische prietpraat te horen. Alsof je door je uiterlijk je positie hebt verworven. Dat begint nu wel iets te veranderen, denk ik. De jongere generatie heeft er zeker minder last van. Dat is prettig om te zien. Zij zijn ook veel zelfbewuster, brutaler. De meeste vrouwen zijn te bescheiden, ze mogen best wat ambiteuzer zijn. Mannen ook wel, dat ligt misschien aan de consensusmaatschappij waar we in leven. Een discussie over de rol van man en vrouw is daarom niet overbodig. Zo'n discussie kan juist ondersteunend werken: man en vrouw kunnen bewuster worden over de rol die ze in de samenleving spelen. Ik vind dat je anderen duidelijk moet maken wat je kan, wat je waard bent en niet weglopen voor je verantwoordelijkheden. Wil je een bepaalde positie, dan moet je er ook iets voor doen. Ik heb ook bewust gekozen voor een leidinggevende functie en het is leuk. Om het onderste uit de kan te halen van je team, moet je een goede manager zijn. Ik begin inmiddels ook echt te houden van `mijn' redactie.''

Dit is het laatste deel van deze serie. Teksten Titia Ketelaar, foto's Evelyne Jacq.