Jordanië en Syrië nader tot elkaar na jaren frictie

Syrië en Jordanië hebben gisteren besloten een nieuwe bladzij van goede betrekkingen op te slaan na jaren van onderlinge frictie. Dat is bekendgemaakt na een bijeenkomst in de Syrische hoofdstad Damascus tussen president Hafez al-Assad en de nieuwe Jordaanse koning, Abdallah II. Assad heeft geen voet meer in het buurland gezet tot hij in februari tot ieders verrassing verscheen bij de begrafenis van Abdallahs vader, koning Hussein. Beide landen wisselden jarenlang beschuldigingen uit over steun voor elkaars oppositiegroepen, en president Assad zette zich in 1994 bijzonder scherp af tegen het Jordaanse vredesverdrag met Israel. Vorig jaar nog brandmerkte Syrië Jordanië als ,,marionet van de zionisten''. Ook bestaat er onenigheid over de steeds warmere Jordaanse militaire banden met Turkije, dat eveneens militair samenwerkt met Israel en diverse conflicten met Syrië heeft. In Israel beziet men de Jordaans-Syrische toenadering met enige bezorgdheid. (Reuters)