Internationale beurzen

LONDEN

De aandelenbeurs in Londen kreeg vanmorgen vleugels door het nieuwe record dat Wall Street gisteren boekte. Na een scherp hogere opening noteerde de FTSE-index 1,45 procent winst op 6402 punten. De koersen stegen over een breed front, met onder de uitzonderingen het chemieconcern ICI, waarvan de kwartaalresultaten tegenvielen. Dat de Britse detailhandelsverkopen in maart op peil bleven sterkte beleggers in hun overtuiging dat de economische dip dit jaar niet zo diep is als eerder werd verwacht.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt waren beleggers goedgeluimd. De DAX-index stond tegen de middag 1,18 procent hoger op ruim 5224 punten. Tegenover stijgers in de technologiesector, met SAP voorop, stonden ook twee belangrijke dalers: Deutsche Telekom en BASF. Het telecombedrijf viel terug omdat beleggers de wijsheid van het fusievoornemen met Telecom Italia in twijfel trokken. De chemiereus moest terug na de forse stijging van het aandeel in de laatste weken.

PARIJS

In Parijs profiteerde France Telecom juist van de twijfels over de Duits-Italiaanse fusie. De koersstijging van 1,2 procent was volgens beleggers te danken aan portefeuille-aanpassingen van grote beleggers die uit Deutsche Telekom stappen en in France Telecom. De CAC-index steeg vanmorgen 1,08 procent naar 4338 punten, maar de handel was dun en beweeglijk.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen met winst geëindigd. Het Nikkei-gemiddelde steeg met 170,86 punten (1 procent) tot 16.665,88. De index had de winst vooral te danken aan het record dat Wall Street gisteravond vestigde. Ook de koersdaling van de yen leverde een bijdrage. Vooral exportbedrijven waren daardoor gevraagd.

De beurs van Zuid-Korea moest het doen met over het algemeen lagere koersen. De beursindex zakte met 0,4 procent. In Australië stegen de aandelenkoersen met 1 procent. Hongkong was met een stijging van 3,11 procent goed gestemd. De Hang Seng-index eindigde op 12.933 punten, het hoogste peil sinds oktober 1997.