Hertzberger bouwt museum

Architectuurstudio Herman Hertzberger gaat het nieuwe museum in de Apeldoornse binnenstad bouwen. Hertzberger heeft de prijsvraag gewonnen die de gemeente had uitgeschreven. Mededingers waren onder meer Quist Wintermans Architecten BV, Onno Greiner en Martien van Goor Architecten en Egeraat Associated Architects.

De bouwkosten van het nieuwe museum met een totale oppervlakte van 8000 vierkante meter, zullen 20 miljoen gulden bedragen. De nieuwbouw moet onderdak bieden aan een aantal bestaande musea, waaronder het Van Reekum Museum en het Gemeentearchief. Ir. C. Kruter van Architectuurstudio Herman Hertzberger spreekt van `een inspirerend ontwerp op een lastige locatie'. Het museum moet tegen bestaande bebouwing, een bibliotheek, het Huis voor de Schoone Kunsten en een bioscoop, worden aangebouwd.

Het museum wordt het derde gebouw van de hand van Hertzberger in Apeldoorn. Onlangs werd bekend dat Hertzberger ook de opdracht heeft gekregen voor de renovatie, verbouwing en nieuwbouw van congrescentrum Orpheus. Een beroemd gebouw van Hertzberger in Apeldoorn is het verzekeringskantoor Centraal Beheer. Dit gebouw, een aaneenschakeling van kleine elementen die een min of meer open ruimte vormen, was typerend voor het structuralisme, waarvan Hertzberger in zijn beginjaren een aanhanger was. In de jaren negentig heeft Hertzbergers werk een radicale verandering ondergaan, getuige bijvoorbeeld het Chassétheater in Breda, dat het grote gebaar niet schuwt.