Geweldig herstel Manchester United

De Champions League krijgt een mooie finale. Bayern München en Manchester United zullen elkaar op 26 mei in Camp Nou in Barcelona treffen. Voor Bayern, dat gisteravond met 1-0 van Dinamo Kiev won, is het de zesde finale van het belangrijkste Europa-Cuptoernooi. Drie keer, in 1974, '75 en '76, wonnen de Duitsers de beker. Manchester United speelde één eerdere finale en versloeg 31 jaar geleden, in 1968, in Londen Benfica na verlenging met 4-1. ,,Ik ben erg trots'', zei United-trainer Alex Ferguson. ,,De eerste helft was het beste voetbal dat ik van mijn leven heb gezien.'' Zijn ploeg won met 3-2.

Het was een boeiend schouwspel in Turijn. Juventus leek aanvankelijk op weg naar een eenvoudige zege. Na elf minuten stond de thuisploeg al met 2-0 voor. Spits Filippo Inzaghi maakte beide doelpunten, de tweede via de voet van tegenstander Jaap Stam waardoor de bal een rare curve kreeg. Ondanks deze fikse tegenslag kwam Manchester United goed terug. Rake kopballen van aanvoerder Roy Keane en Dwight Yorke brachten de Engelse ploeg weer op gelijke hoogte. Tussen die twee doelpunten in voorkwam Stam een derde Italiaanse treffer door een inzet van Conte van de lijn te koppen. Yorke schoot vlak voor rust op de paal.

In de tweede helft bleef Manchester United de betere ploeg. Juventus kwam met twee verse krachten, Montero en Amoruso, uit de kleedkamer, maar de ploeg van trainer Carlo Ancelotti kon zijn draai niet meer vinden. Ook Edgar Davids, die voortdurend Keane in zijn buurt had, kon bij lange na niet de hoofdrol spelen van de eerste wedstrijd in Manchester. Het duurde toch nog tot zes minuten voor tijd dat United de winst veiligstelde. Yorke glipte tussen twee verdedigers door, werd gevloerd door keeper Peruzzi, maar de Zwitserse scheidsrechter Meier paste de voordeelregel toe waardoor Andy Cole voor de 2-3 kon zorgen. Ook met 2-2 was Manchester United finalist geweest, gezien het aantal uit gescoorde doelpunten. Veertien dagen geleden was het op Old Trafford 1-1 geworden.

,,We hebben ons uitstekend hersteld'', reageerde de uitgelaten Ferguson na afloop. ,,We hebben het zelf verdiend. Dit is het niveau dat we willen spelen.'' Ferguson zal in de finale twee belangrijke spelers moeten missen. Aanvoerder Keane en middenvelder Paul Scholes kregen gisteravond hun tweede gele kaart. ,,Het zijn twee sleutelfiguren'', zei Ferguson. Keane haalde er na afloop de schouders over op. ,,Het is niet zo belangrijk. De ploeg heeft de finale bereikt, dat is het belangrijkste. We hebben veel kwaliteit. Dat hebben we niet alleen vanavond, maar het hele seizoen aangetoond.'' Keane noemde Stam de man van de wedstrijd. Op de beginfase na speelde de Nederlander een solide wedstrijd in de defensie van Manchester United.Door het succes hebben Stam en zijn ploeggenoten de komende weken een loodzwaar programma. Manchester United heeft volgende maand twee grote finales in vier dagen, op 22 mei om de FA Cup op Wembley en op 26 mei in de Champions League. Een week eerder eindigt de Engelse competitie, waarin United nog met Arsenal en Chelsea strijdt om de titel. Ook tegenstander Bayern München zit met een volle agenda, maar de Duitse ploeg heeft het voordeel dat het in de Bundesliga tien punten meer heeft dan nummer twee Bayer Leverkusen en dus zich nog wel een misstap kan permitteren.

Bayern had het gisteravond in het eigen uitverkochte stadion in München moeilijk tegen Dinamo Kiev. Na de 3-3 in de eerste wedstrijd moesten de bezoekers uit Oekraïne winnen om de finale te bereiken. Dinamo creëerde met name in de beginfase een paar behoorlijke kansen. Bayern-doelman Oliver Kahn, die net op tijd fit was, redde zijn ploeg. Volgens zijn trainer Otmar Hitzfeld toonde hij daarmee weer eens aan ,,tot de beste keepers ter wereld te behoren''.

Tien minuten voor rust wist Bayern wel te scoren. Het was een prachtig doelpunt van Mario Basler. Hij passeerde aan de zijkant van het veld twee tegenstanders en liet de bal daarna van grote afstand in de verste hoek draaien. ,,Er kwam wat geluk bij, dat had ik lange tijd niet gehad'', zei `Super Mario'. Hij behoorde voor de eerste wedstrijd in Kiev niet eens tot de selectie. Voor trainer Hitzfeld wordt het de tweede finale in zijn carrière. Met Borussia Dortmund versloeg hij in 1997 Juventus. Bayern-aanvoerder Lothar Matthäus won in zijn lange loopbaan nog niet de belangrijkste Europa Cup. ,,Het zou een droom zijn als het toch nog gaat lukken.''

Bayern en Manchester stonden dit seizoen al eerder tegenover elkaar. Ze zaten in de eerste ronde van de Champions League in dezelfde groep. Beide onderlinge duels eindigden toen onbeslist (1-1 en 2-2). Bayern won de poule, op een punt gevolgd door Manchester. Barcelona eindigde als derde en werd uitgeschakeld voor de kwartfinale. De confrontatie van 26 mei is de vijfde finale tussen een Duitse en een Engelse vertegenwoordiger. Vier keer wonnen de Engelsen, slechts een keer ging de winst naar Duitsland en dat was in 1975 toen Bayern München met 2-0 van Leeds United won.