Gemeentevervoer Amsterdam staakt

Het Amsterdamse Gemeentevervoerbedrijf (GVB) heeft vanochtend ruim drie uur het werk neergelegd. Duizenden passagiers moesten zich per voet, taxi of auto verplaatsen.

Ook de veerpont over het IJ voer niet. Daarom werd een tunnelbuis van de IJ-tunnel opengesteld voor fietsers en voetgangers. De werkonderbreking was om half zes begonnen. Rond negen uur reden de meeste bussen en metro's weer. De trams reden pas vanaf tien uur weer volgens dienstregeling.

De actie van het GVB is onderdeel van landelijke acties van gemeenteambtenaren voor een betere CAO. Eind maart mislukten de onderhandelingen tussen de vakbonden en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG ging niet akkoord met de eis van 4,5 procent loonsverhoging. Ook in 1997 liepen de CAO-onderhandelingen vast. Toen legden ambtenaren van vrijwel alle gemeentelijke diensten het werk neer. De CAO geldt voor 180.000 ambtenaren in 138 gemeenten. Vorige week werden op een landelijke actiedag in Rotterdam al stakingen aangekondigd. Deze week zullen de ambtenaren in de provincies Noord-Holland en Groningen staken. Voor volgende week worden acties verwacht in Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Als er dan nog steeds geen akkoord is met de VNG, zullen de acties verharden, kondigden de vakbonden aan.

Voor vanmiddag kondigden de Amsterdamse ambtenaren van de dienst Stadstoezicht, de brandweer en de ambulancedienst werkonderbrekingen aan.

Tussen 12.30 en 15.00 uur zouden zondagsdiensten worden gedraaid. De dienst Parkeerbeheer zou gedurende die uren geen wielklemmen uitdelen. Volgens de AbvaKabo zouden enkele duizenden ambtenaren zich verzamelen bij het stadhuis voor een manifestatie.